vestnik

Inšpektorji kmetovalce opozarjajo na čiščenje cest

Vestnik, 4. 3. 2021
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Ljutomer, Križevci, Razkrižje in Veržej obvešča, da morajo lastniki kmetijskih zemljišč poskrbeti tudi za čiščenje prometnih površin, če pride do onesnaženja.

Opažajo, da lastniki kmetijskih zemljišč ob vključevanju z njiv na prometno površino nanašajo zemljo na cestišče in tega ne počistijo. Zato vljudno opozarjajo, da se po koncu opravil na kmetijskih zemljiščih mehanizacija očisti in s tem prepreči nanos zemlje na cestišče, ki ogroža varnost udeležencev v prometu. Obenem opominjajo tudi na pravilnost oranja, preblizu ceste to ni dovoljeno. Lastniki morajo poskrbeti, da se njive ne orjejo na razdalji manj kot štiri metre od roba cestnega sveta v pravokotni smeri na cesto ali na razdalji manj kot en meter od roba cestnega sveta. 

Inšpektorat bo opravljal poostreni nadzor nad upoštevanjem predpisov, saj je bilo zaznanih veliko kršitev glede oranja preblizu ceste in onesnaževanja cest. Globa za neupoštevanje predpisanega znaša tisoč evrov in je določena v Zakonu o cestah. 

0478d1041fc88a7cac60e9a67dcc6274
Nataša Juhnov
Inšpektorji opažajo, da lastniki kmetijskih zemljišč ob vključevanju z njiv na prometno površino nanašajo zemljo na cestišče in tega ne počistijo.

prlekija oranje čiščenje-cest