vestnik

Ireno Šinko bo zamenjala Irena Majcen 

Majda Horvat, 7. 11. 2018
Adriana Gašpar
Irena Majcen je ob poplavah septembra lani prišla tudi v Motvarjevce. 
Aktualno

Majcnova je kot ministrica večkrat obiskala Pomurje, vendar pomembnega vtisa ni naredila. Kot direktorica sklada kmetijskih zemljišč in gozdov pa se bo zdaj pogovarjala še o usodi lendavskih rastlinjakov. 

Po dveh mandatih Irena Šinko več ne bo direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. Vlada je 25. oktobra na ta položaj imenovala Ireno Majcen, nekdanjo ministrico za okolje in prostor (MOP). Ta resor je v prejšnji vladi prevzela iz kvote stranke DeSUS. Majcnova je po izobrazbi kmetijska inženirka, novo funkcijo pa bo nastopila 12. novembra.


Majcnova, ki je bila kot ministrica deležna številnih kritik, je ostala v spominu tudi po svojih neprepričljivih obiskih v Pomurju. Letu 2015 je brez jasnega stališča prevzela peticijo okoljevarstvenikov zoper sporno stimulacijo plinskih vrtin v Petišovcev in obljubila, da bodo strokovne službe izkopale domnevno strupene stvari ob opuščeni vrtini v Čentibi, vendar je potem to opravilo kar podjetje Petrol Geoterm samo. Veliko slabe volje je povzročil tudi njen obisk julija 2017 v lendavski bioplinarni, ko je dajala vtis, da bolj verjame lastnikom naprave kot občanom, ki so trpeli zaradi širjenja neznosnega smradu, in okoljskim inšpektorjem, ki so izdali več odločb. Temu je potem sledila šokantna odločitev MOP, ki je marca letos razveljavilo sklep okoljske agencije o odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja bioplinarni.
Lani septembra je Majcnova prihitela v Pomurje tudi zaradi poplavljenih površin in občinam svetovala, da naj gradijo zadrževalnike. Da bi to lahko počela vsaka zase in brez sodelovanja države pa je seveda nemogoče


Bila pa je tudi tista, ki je z rezanjem trakov dajala v uporabo dokončane sisteme pomurskega vodovoda in ki je lani županom občin, ki še vedno niso vključene v skupni vodovod, zagotavljala, da bo regija sama odločala o porabi evropskega denarja za nadaljnje razvojne projekte. Kot vemo, je bila prednost potem res dana drugi fazi pomurskega vodovoda pred kanalizacijo.
Z imenovanjem za direktorico sklada kmetijskih zemljišč in gozdov pa se bo Majcnova zdaj vključila še v pogovore o usodi lendavskih rastlinjakov.

Robert Balen
Irena Šinko je Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov vodila dva mandata, novi direktorici Ireni Majcen pa bo posle predala 12. novembra. 
irena šinko Irena Majcen