vestnik

Policist iz Gornjih Petrovec v Dalmaciji iskal pogrešanega Slovenca

ABE, 4. 10. 2020
Franc Krančič
Med službovanjem v tujini je še posebej tesne stike navezal z avstrijskim kolegom Gerhardom Kaltenbergerjem, ki je prav tako opravljal naloge v Dalmaciji.
Aktualno

Vodja policijskega okoliša Policijske postaje Gornji Petrovci je v Zadru pomagal hrvaškim policistom.

Eden od treh slovenskih policistov, ki so na vrhuncu turistične sezone, od 16. julija do 17. avgusta, hrvaškim kolegom pomagali pri postopkih s slovenskimi državljani, je bil Franc Krančič s Policijske postaje Gornji Petrovci. Služboval je na območju Policijske uprave Zadarska oziroma v Zadru. »Pomoč slovenskega policista hrvaškemu kolegu je za Slovence zelo dobrodošla, kar sem izkusil tudi med mojim službovanjem,« pove vodja policijskega okoliša, ki je v policijske vrste vstopil leta 2000. Izkušnje, ki jih je dobil na eni najmanjših policijskih postaj v Sloveniji, je lahko unovčil v tujini. »Na Goričkem je med policisti in občani vzpostavljen zelo pristen stik, to mi je pomagalo pri delu.«

franc-krančič
Andrej Bedek
Eden od treh slovenskih policistov, ki so na vrhuncu turistične sezone hrvaškim kolegom pomagali pri postopkih s slovenskimi državljani, je bil Franc Krančič s Policijske postaje Gornji Petrovci.

Prednost sodelovanja slovenske in hrvaške policije v projektu Varna turistična sezona je izjemno hitra in učinkovita izmenjava informacij, pa tudi skrajšanje postopkov s slovenskimi turisti. Obenem se Slovenci v postopkih počutijo varneje ob prisotnosti domačega policista. Eden od primerov, s katerimi se je ukvarjal Krančič, je bilo iskanje moškega, ki je bil v Sloveniji razglašen za pogrešanega. Kmalu so stekle aktivnosti in izmenjava informacij – moškega so naposled našli na otoku Pagu.


Delovnik policista iz Gornjih Petrovec je običajno trajal od 7. do 15. ure, najpogostejši nalogi sta bili patruljiranje po Zadru in otokih ter nadzorovanje večjih dogodkov. Turistična sezona v Zadru in okolici, pravi Krančič, se je razživela šele konec julija, ukrepi za zajezitev nove koronavirusne bolezni covid-19 so se načeloma spoštovali.

franc-krančič
Osebni arhiv
Pomurski policist Franc Krančič je v turistični sezoni služboval v Dalmaciji

Hrvaški obalni policisti se med svojim delom srečujejo s podobnimi težavami kot slovenski, to je pomanjkanje kadra in veliko administrativnih opravil. »Imamo pa v Sloveniji neprimerno boljše razmere za opravljanje dela, kot so policijske postaje in tako dalje.« Med turistično sezono jim na pomoč priskočijo kolegi iz notranjosti, najpogosteje iz Slavonije. »Morate vedeti, da denimo otok Vir, ki ima okoli 4000 prebivalcev, med sezono obišče okoli 85 tisoč turistov.«

franc-krančič
Osebni arhiv
Pomurski policist Franc Krančič je v turistični sezoni služboval v Dalmaciji

Franc Krančič je med službovanjem v tujini še posebej tesne stike navezal z avstrijskim kolegom Gerhardom Kaltenbergerjem, ki je prav tako opravljal naloge v Dalmaciji. Po prihodu iz Hrvaške sta se že večkrat slišala po telefonu, prav ta torek pa sta se srečala na večerji, ker je Avstrijec dopustoval v avstrijski Radgoni.

Odličen nogometaš
Franc Krančič ima za seboj nogometno kariero, bil je namreč mladinski nogometni reprezentant. V letih 1991 in 1995 je igral za člansko ekipo Mure v 1. SNL, kot obetavni mlad nogometaš pa je imel tudi ponudbo za prestop v enega od slovenskih prvoligaških klubov. Kasneje se je z ekipo Policijske uprave Murska Sobota večkrat udeležil evropskih in svetovnih policijskih nogometnih tekmovanj in s soigralci pogosto dosegal visoke uvrstitve. »Škoda, da je dogajanje okoli te ekipe zamrlo. Malo smo že v letih, mladih ni, zato je težko sestaviti ekipo,« pravi Krančič, ki odkrito prizna, da bi morda lahko več iztržil kot nogometaš, vendar je bil takšen splet okoliščin, na katere sam ni imel vpliva. Danes je član veteranskega moštva Mure in deluje kot nogometni trener, predvsem pa je vesel, da je soboški klub spet uspešen. »Prekmurje si zasluži vrhunski nogomet,« še pove policist.

policist franc-krančič