vestnik

Ivan Cankar po stotih letih še aktualen 

I.B., 20. 5. 2018
Arhiv Društva
V ospredju literarnega večera je bil Ivan Cankar.
Aktualno

Kulturno društvo Križevci pri Ljutomeru je v sodelovanju s tamkajšnjo osnovno šolo v sredo pripravilo literarni večer pod naslovom Cankar po stotih letih še vedno aktualen. Program je povezovala predsednica društva Silva Duh in predstavila življenje Ivana Cankarja, kot ga poznamo iz učbenikov in iz dodatnih virov.

Duhova je spregovorila o tematiki in pomenu njegovih del. Med drugim je izpostavila, da se je Cankar vedno boril za socialno enakopravnost, za slovenski jezik in združitev vseh južnih Slovanov v skupno državo.Manica Sušec je prebrala nekaj odlomkov iz njegovih treh najpomembnejših romanov, in sicer Na klancu, Martin Kačur in Hiša Marije Pomočnice. Učenci 6. in 9. razreda osnovne šole so se pod vodstvom učiteljic slovenskega jezika Jasne Jagodič in Božene Kurbos predstavili z dramatizacijo črtice Sveto obhajilo in z recitalom pesmi iz Cankarjeve pesniške zbirke Erotika.

e404f09be11493d76937f0074079a946
Arhiv Društva
V ospredju literarnega večera je bil Ivan Cankar.


119e1e13ac043df1971da1d4c59ec68b
Arhiv Društva
V ospredju literarnega večera je bil Ivan Cankar.

Pripravili so tudi recital svojih pesmi z ljubezensko tematiko. Z nastopom na flavti in violini sta programu dodali posebno noto Ana Marija Divjak in Lara Borovič, dekleta iz 9. razreda pa so zapele še pesem o ljubezni. V preddverju je na ogled tudi razstava risb Ivana Cankarja in odlomkov iz njegovih del, ki so jih naslikali učenci višjih razredov osnovne šole. S tem dogodkom so se v Križevcih pri Ljutomeru dostojno poklonili spominu in še vedno živim idejam Ivana Cankarja ob letošnji 100-letnici njegove smrti ter večnosti in lepoti njegovih del.

Arhiv Društva
V ospredju literarnega večera je bil Ivan Cankar. 
literarni večer Ivan cankar Kulturno društvo Križevci pri Ljutomeru