vestnik

(Izdelki Spiritus in Oleum) Prekmurcu je hobi postal poslovni izziv

Jože Gabor, 14. 4. 2022
Osebni arhiv
Grozdje za vinjak izbere tako, da se med leti staranja v hrastovih sodih razvijeta usklajen okus in aroma.
Aktualno

Boštjana Tadino, ki je po poklicu živilski tehnolog, je vedno zanimalo, kako narediti iz sadja in zelenjave čim bolj okusna in kakovostna predelana živila.

Najprej je predeloval živila za lastne potrebe in za svoje bližnje, ker so bili mnogi nad njimi navdušeni, pa se je odločil, da jih bo skušal tudi tržiti. Danes jih prodaja na sejemskih prireditvah in na svojem domu v Lendavskih goricah. Veseli ga, da je vse več zadovoljnih kupcev, ki opazijo razliko med tem, kar kupijo v trgovini, in domačimi izdelki ter zato raje kupujejo pri njem in drugih lokalnih predelovalcih sadja in zelenjave.

14tadina2
Osebni arhiv
Za marmelade iz aronije je precej zanimanja, zato jih tudi več izdela.

Blagovni znamki Spiritus in Oleum

Precej sadja in zelenjave, ki ju uporabi, tudi sam pridela, preostalo pa kupi od drugih lokalnih pridelovalcev. »To sadje in zelenjava sta pridelana na okolju prijazen način. Pri pridelavi mi večkrat pomagajo tudi drugi družinski člani, predelam pa jih sam. Vsi izdelki so izdelani po lastnih recepturah in brez dodatnih barvil in konzervansov. Tako so tudi bolj zdravi in ohranjajo dober, naraven okus,« pravi Tadina. Izdelke trži pod dvema blagovnima znamkama: Spiritus in Oleum. Spiritus zajema naravna žganja, vinjak, džeme, marmelade in sokove. Pod blagovno znamko Oleum pa trži orehovo in konopljino olje. »Večje zanimanje je za izdelke blagovne znamke Spiritus, medtem ko kupci orehovo in konopljino olje manj poznajo. Dejstvo pa je, da so to zelo kakovostna olja, ki imajo prijetno, nekoliko posebno aromo in okus. Pomurci smo sicer na aromo in okus oreha bolj navajeni, na konopljino pa nekoliko manj.« Obe vrsti olja sta hladno stiskani, z mehanskim postopkom pridobivanja, brez uporabe topil.



Med džemi jih je največ iz aronije. Sadni delež je 65 gramov na 100 gramov izdelka. »Jabolčni sok je narejen iz jabolk, ki so bila pridelana v ekstenzivnih sadovnjakih, to je na naravi prijazen način. Naravno sadno žganje je iz sorte hrušk viljamovka, ki spada med kakovostne sorte hrušk s prepoznavno aromo in okusom. Vinjak pa je izdelan iz grozdja iz Lendavskih goric.« Grozdje izbere tako, da ima vinjak usklajen okus in aromo, ki se razvijeta med leti staranja v hrastovih sodih.

14tadina1
Jože Gabor
Boštjan Tadina sadje in zelenjavo za svoje izdelke pridela sam ali kupi od lokalnih pridelovalcev.


Vedno znova nove ideje 

Predelava sadja in zelenjave je povezana z njegovim poklicem živilskega tehnologa, ki mu pri delu zelo koristi. Vedno se mu rojevajo nove ideje, kaj bi še lahko naredil, a je nekoliko na tesnem s časom, saj to opravlja ob redni službi. »To mi je bil na začetku hobi, potem pa je postalo poslovni izziv. Pri tem je pomembno, da imaš na voljo kakovostne surovine in da veš, kakšen okus in vonj bo imel izdelek. Za to pa so pomembne izkušnje in znanje.«



Veliko kupcev prihaja k njemu domov, rad pa se druži tudi z obiskovalci sejemskih prireditev, da jim lahko pojasni, kako so izdelki nastali. »Nekateri potem poskušajo tudi sami narediti kaj podobnega. Včasih jim uspe že sprva, včasih pa ne. Povpraševanje po domačih predelanih živilih iz sadja in zelenjave se povečuje. Povečuje pa se tudi število predelovalcev. Nekoč so to počeli skorajda na vsaki kmetiji, kar je zahtevalo tudi precej časa. Pred desetletji se je to zelo zmanjšalo, saj je bilo veliko različnih manj kakovostnih izdelkov na policah trgovin po dokaj nizki ceni. Sedaj pa ljudje spet bolj cenijo take izdelke in so pripravljeni za bolj kakovostno in zdravo hrano tudi nekoliko več plačati.« Največ kupcev je iz Pomurja, ob stojnici pa se ustavijo tudi turisti in izletniki. Idej, kaj bi še lahko prideloval, ima veliko, pravi Tadina, a je količina odvisna predvsem od tega, kolika surovin in časa ima na voljo. 

boštjan-tadina predelana-živila sadje zelenjava