vestnik

(IZRAČUN DOHODNINE) Povprečni znesek vračila znaša 320 evrov, doplačila 187 evrov

Vestnik.si, 1. 4. 2022
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Poročali smo, da je Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) na zadnji marčevski dan odposlala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine. Znano je, da je bilo poslanih 989.325 izračunov, zavezanci pa jih lahko na domu pričakujejo v prvih dneh aprila. Od tega bo 189.844 (19 odstotkov) zavezancev dobilo izračune z doplačili, 336.817 (34 odstotkov) z vračili, 462.664 (47 odstotkov) pa brez vračila ali doplačila dohodnine. 

V tem paketu bo za okoli 35,5 milijonov evrov doplačil in okoli 108 milijonov evrov vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 187 evrov, povprečni znesek vračila pa 320 evrov. 

FURS zavezancem svetuje, da informativne izračune natančno pregledajo in preverijo, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato jih primerjajte s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki ste jih prejeli od izplačevalca. Če ugotovite, da  podatki niso pravilni ali so pomanjkljivi, ali je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morate najpozneje do 3. maja vložiti ugovor. Tega ni treba vložiti, če razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku ne presega enega evra

Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na račun do 31. maja. Naslednji sveženj bo poslan 31. maja 2022.

furs dohodnina doplačila izplačila