vestnik

Izšla je nova številka revije Lindua. Kaj prinaša?

Jože Gabor, 17. 12. 2021
Jože Gabor
Predstavili so novo številko revija Lindua.
Aktualno

V lendavski sinagogi so člani uredniškega odbora predstavili multikulturno strokovno-družboslovno-literarnoumetnostno revijo Občine Lendava Lindua.

Revija Lindua izhaja 14 let, doslej pa so jih izdali 23. Izdala in založila jo je Knjižnica-kulturni center (KKC) Lendava, pri izdaji revije sta sodelovala še Madžarska samoupravna narodna skupnost občine Lendava in tamkajšnja občina.

V uredniškem odboru so bili Ines Varga, Gabriela Zver, Bence Lajos, Dejan Süč, Maja Budin in Sindi Časar. Oblikoval jo je Peter Orban, avtorji fotografij pa so člani Foto-video kluba Lendava. Na naslovni in zadnji strani je likovno delo lendavske slikarke Marike Danč-Roth z naslovom Cvetoče korenine.

lindua, lendava
Jože Gabor
Predstavili so novo številko revija Lindua.

Udeležence predstavitve je nagovoril direktor KKC Lendava Albert Halasz, o vsebini pa so govorili tudi tisti, katerih besedila so objavljena. V rubriki Osebnosti so se o tridesetih letih samostojne Slovenije pogovarjali s prvim veleposlanikom Slovenije na Madžarskem ter dolgoletnim sodnikom in predsednikom sodišča v Lendavi Ferencem Hajosem. Objavljena sta tudi pogovora s pesnico Judit Zagorec-Csuka ter pisateljem in pesnikom Lajosem Bencejem.

lindua, lendava
Jože Gabor
Predstavili so novo številko revija Lindua.

V rubriki Eseji, študije, kritike so se avtorji med drugim lotili 150 let knjižnične dejavnosti v Lendavi, družbeno in kulturno življenje Primorcev in Istranov v Prekmurju in časa, ko je Lendava postala »velika občina«. V poglavju o književnosti so objavljene pesmi in odlomki iz proznih del avtorjev Ivanke Bratkovič, Petra Pala, Bele Szomija Kralja, Lajosa Benceja, Ane Vida, Olge Paušič in Judit Zagorec-Csuka. V Lindui so še recenzija pesniške zbirke Franca Korena in knjižnih del drugih avtorjev. V rubriki Zanimivosti pa so besedila o sodelovanju Športne zveze Lendava in Športne zveze Županije Zala, o 50 letih Dvojezične OŠ II Lendava, arheološki razstavi Zemlja, ogenj, voda ter srečanju gimnazijcev Dvojezične srednje šole Lendava z Jungom.

lindua, lendava
Jože Gabor
Predstavili so novo številko revija Lindua.

lindua lendava