vestnik

Izvedenec se ni opredelil, kdo je bil odgovoren

A. B., 7. 10. 2019
Nataša Juhnov
Ognjeni zublji so pred slabimi petimi leti pogoltnili Vulkanijo. Fotografija Nataša Juhnov
Aktualno

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti še vedno ugotavljajo, kdo je odgovoren za požar med gradbenimi deli v doživljajskem parku Vulkanija

Nadaljevalo se je sojenje Danielu Strniši iz Gradbeništva Pintarič, ki je moral stopiti za zatožni pult murskosoboškega okrožnega sodišča zaradi obtožb o povzročitvi splošne nevarnosti. Državna tožilka Jana Rogan mu je naprtila očitek, da je kot odgovorni vodja del opustil nekatera ravnanja za varnost ljudi in premoženja, s katerimi bi lahko preprečil to, kar se je zgodilo med gradbenimi deli decembra 2014 v doživljajskem parku Vulkanija. Pri izvajanju hidroizolacijskih del na zunanjem delu stene med glavnim objektom in prizidkom je izbruhnil požar. Ogenj se je razširil v notranjost in zajel celoten doživljajski park. Pri tem je nastalo za okoli pol milijona evrov škode. Inženir gradbeništva se doslej ni izrekel o krivdi, niti se ni zagovarjal, po nedavnem nastopu izvedenca oziroma inženirja varstva pri delu Janeza Ježa pa je Roganova napovedala, da bo nekoliko spremenila obtožnico. Sojenje je zato preloženo do 14. oktobra.

c087a41e8d80b9959000ca075ab0b806
Nataša Juhnov
Ogenj se je razširil v notranjost in zajel celoten doživljajski park. Pri tem je nastalo za okoli pol milijona evrov škode.

Prejšnji teden je Jež izpovedal, da je bila gradnja zahteven projekt, požar pa je izbruhnil na mestu, kjer se stikata stari in novi del objekta Vulkanija. Pri nanašanju hidroizolacije, ki jo je bilo treba na stiku spojiti, je zagorela toplotna izolacija. Inženir varstva pri delu je še povedal, da postopek v tem delu v projektu ni bil določen, kot bi bilo najbrž, če bi izvajalca iskali med več ponudniki na razpisu. Tako je bilo le predvideno, da se gradbeni postopki izvedejo v skladu s prakso na kraju samem. Po Ježevih besedah je bil za to odgovoren izvajalec, ki bi moral poskrbeti za požarno varnost, ali je bilo to Gradbeništvo Milana Pintariča, za katero je delal tudi obdolženi Strniša, ali Zidarstvo Maučec kot podizvajalec, pa se Jež ni opredelil.


Sicer je tožilstvo na začetku zaradi storitve kaznivega dejanja povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti preganjalo drugega osumljenca, Strniša pa je v pregonu proti njemu nastopil kot priča. V preiskavi je nato prišlo do zasuka – pregon se je usmeril na zdajšnjega obtoženca. 14. oktobra je pričakovati tudi izrek sodbe.

Tadeja Lepoša
Doživljajski park Vulkanija.
daniel-strniša vulkanija