vestnik

Izvršbe v šalovski občini - Odgovornosti se ne zavedajo

Adriana Gašpar, 10. 1. 2018
Adriana Gašpar
Šalovski župan Iztok Fartek: »Res je, elaborata o načinu zaračunavanja vode v šalovski občini nismo nikoli sprejeli.« 
Aktualno

Šalovski župan dosegel, da za 115 občanov ne bodo izdali sklepa o izvršbi – Preostalim, ki so sodne stroške že plačali, jih bodo skušali vrniti – Direktor JKP Šalovci Darijo Ilič dogajanja ne komentira

Po neprijetnem predbožičnem presenečenju v šalovski občini, ko je približno osemdeset ljudi v nabiralniku pričakala izvršba, ker naj ne bi plačali dolga do Javnega komunalnega podjetja (JKP) Šalovci, je novo leto prineslo ugodnejši izplen za prebivalce šalovske občine. Mnogi trdijo, da položnic sploh niso dobili, spet drugi so dobili take, ki so imele naveden napačen transakcijski račun. Ker je šlo JKP Šalovci v stečaj, so vsi ti dolžniki dobili domov sodne izvršbe.


Župan Iztok Fartek nam je v skoraj dveurnem pogovoru pokazal, da ima seznam dolžnikov, ki ga je skrbno pregledal, in s stečajnim upraviteljem dosegel, da so občani plačali nižje sodne stroške ali jih sploh niso. A ne vsi. »Tistim, ki so izvršbe dobili v prvi pošiljki, nisem mogel takoj pomagati, ker sem šele od prvega občana, ki je prišel k meni s potrdilom o plačilu in izvršbo v roki, izvedel, da je nekaj hudo narobe,« prizna Iztok Fartek, ki je nemudoma poklical stečajnega upravitelja Marka Drobeža in obvestil odvetnico Saro Pušenjak. »Skupaj sva pritisnila na stečajnega upravitelja in sprva uspela znižati sodne stroške s 130 na 90 evrov. Tako da so tisti, ki so izvršbe dobili z drugo pošiljko, plačali glavnico in 90 evrov sodnih stroškov. Ker pa sem potem končno dobil seznam dolžnikov, za katerega sem prosil še pred stečajem, a so mi vztrajno zatrjevali, da je to poslovna skrivnost, sem po seznamu videl, komu vse še nameravajo poslati izvršbo. S stečajnim upraviteljem sem se dogovoril, da tem ljudem sklepa o izvršbi ne izda, vsem 115 dolžnikom pa poslal položnice in postavil rok, do katerega naj svoj dolg poravnajo, in ne bodo imeli nikakršnih dodatnih stroškov, kar je večina tudi naredila,« pojasni šalovski župan. Za vse tiste, ki pa so morali plačati sodne stroške, zdaj iščejo način, kako bi jim te stroške povrnili, pravi Fartek.

Neurejene evidence

A vsega tega ne bi bilo, če bi direktor JKP Šalovci Darijo Ilič opravljal svoje delo.

ed02568fe5e67f7f3f4f202fdb12b015
Nataša Juhnov
Darijo Ilič je bil vsa leta zastopnik oziroma direktor podjetja JKP Šalovci.


Poklicali smo ga za komentar dogajanja, a je pogovor z nami zavrnil. To, da so izvršbe dobili ljudje, ki so poravnali dolg, jasno kaže na to, da JKP evidenc ni imelo urejenih, računovodja Tomaž Pavel pa očitno plačil ni knjižil, kot bi moral. In tako, kot so se na seznamu dolžnikov znašli ljudje, ki tja ne sodijo, naj bi s seznama »padli« ljudje, ki bi na njem morali biti, ker niso poravnali niti enega zneska, pa niso. In tak neurejen in prirejen seznam je potem v roke dobil stečajni upravitelj, ki pa ni mogel vedeti, kaj se je prej v resnici dogajalo v podjetju.
Zakaj nadzorni svet ni ostreje ukrepal, zakaj direktorja niso krivdno razrešili, zakaj so svetniki, ki so bili hkrati tudi nadzorniki, gledali stran, to so vprašanja, na katera odgovore lahko iščejo kriminalisti; če bo kateri od oškodovanih kogar koli ovadil. Težko je namreč verjeti, da odgovorni niso vedeli, kaj se dogaja v podjetju, ko pa so iz meseca v mesec komaj napraskali za plače delavcev, prispevkov pa jim niso plačevali. Direktor Darijo Ilič naj bi okrog 15., ko je bilo treba delavcem dati plače, velikokrat enostavno izginil in pustil, da se drugi na občini ukvarjajo, kako dobiti denar zanje. Zakaj takrat direktorja ni nihče kazensko ovadil, nam nobeden od občinskih funkcionarjev ni znal odgovoriti kakor tudi ne, ali ga bo kdo ovadil zdaj. Medtem namreč Darijo Ilič nemoteno posluje dalje, prek svojega podjetja Freework-Freelife za zdrav življenjski slog ljudem po Sloveniji, predvsem občinam, svetuje, kako dobro poslovati. Mimogrede, vabilo na svoje predavanje je mirno poslal tudi šalovski občini.

c56c5eeb591c0051b8c78a96f2df5944
Silva Eory
Šalovska občina je ena najmanjših v Sloveniji in zajema šest vasi.

Kako so določili ceno vode

V oči pa bode tudi način zaračunavanja vode v šalovski občini, ko je položnice še pošiljalo JKP Šalovci, kjer je jasno zapisano, da je znesek omrežnine nič oziroma da je ne zaračunavajo, čeprav bi jo po uredbi MEDO, ki velja od leta 2014, morali. »Res je, elaborata o načinu zaračunavanja vode v šalovski občini nismo nikoli sprejeli,« prizna Fartek. Pripravil ga je in ga svetnikom predstavil na seji, a ker je bilo to ravno leta 2014, ko so bile volitve, elaborata niso sprejeli. »Naše omrežje je razvejano in zaradi tega drago in po izračunih, ki jih predvideva MEDO, bi naše storitve stale veliko več, kot so brez elaborata. In zato tega svetniki takrat niso želeli sprejeti, ker se volivcem nihče ni želel zameriti,« razlaga Fartek. Ko so bile volitve, se s tem niso ukvarjali, potem pa so se dogovorili, da bodo še počakali, saj se gradi nov vodovod, in potem ko se bodo priključili nanj, tistega elaborata ne bodo več potrebovali. V času delovanja JKP Šalovci so torej ceno vode določili tako, da so jo zaračunavali po kubičnem metru vode, ki je stal 0,8 evra.


497a6dac5569d6c496e7900594f65d2e
Branko Žunec
JKP Šalovci v stečaju je imelo prostore v občinski zgradbi v Šalovcih.

Na vprašanje, ali so imeli inšpekcijski nadzor in kaj je ugotovil, nam je šalovski župan Fartek odgovoril, da so preverjali, ali ima občina sprejet elaborat, in da jim je razložil ravno tako kot nam in kazni niso dobili. Tudi tržni inšpektorat je potrdil, da so vedeli, da občina elaborata ni imela; na vprašanje, kako so ukrepali, pa so nam odgovorili: »Z dejstvom, da občina ni obravnavala elaborata in posledično ni potrdila predlaganih cen, smo seznanili tudi ministrstvo za okolje in prostor, ki je pristojno za zgoraj navedeno uredbo. V skladu z zakonom o lokalni samoupravi namreč nadzorstvo nad zakonitostjo splošnih in posamičnih aktov občin v zadevah iz njihove pristojnosti izvršujejo ministrstva, vsako na svojem področju. Glede na navedeno vam predlagamo, da se za pojasnila glede potrditve cen s strani Občine Šalovci obrnete na pristojno ministrstvo za okolje in prostor.« Kar z drugimi besedami pomeni, da inšpektorji prelagajo odgovornost na ministrstvo. Fartek pravi, da se je pogovarjal tudi z uslužbenci okoljskega ministrstva in jim je bilo pojasnilo, da se bo občina v kratkem priključila na vodovod sistema B, dovolj.

0716b077f559f36103be1c55a12c3152
Nataša Juhnov
Podjetje JKP Šalovci je nastalo v času, ko je občino vodila Aleksander Abraham, ki je bil leta zatem še v nadzornem svetu podjetja.

jkp šalovci ŠALOVCI darijo ilič iztok fartek župan