vestnik

Janez Magyar po sledeh Zorana Jankovića

Rok Šavel, 30. 7. 2022
Vanesa Jaušovec
Nekdanji lendavski župan je po nekaj mesecih že obupal nad poslansko funkcijo in si želi nazaj na županski stolček.
Aktualno

Nekdanji lendavski župan, ki je svoj mandat predčasno zaključil ob izvolitvi za poslanca, se v Ljubljanu počuti nekoristnega, zato bo jeseni ponovno kandidiral za župana Lendave.

Janez Magyar je bil na državnozborskih volitvah na listi SDS izvoljen za poslanca, zato mu je s potrditvijo poslanskega mandata predčasno prenehala funkcija župana Občine Lendava, saj funkciji nista združljivi. Kandidiral je v lendavskem volilnem okraju in zbral 3778 glasov oziroma 31,21-odstotni delež. Že ob izvolitvi pa je dejal, da bo poslanec ostal le, če bo lahko na poslanski funkciji bolj koristen Lendavi in Pomurju, kot na županski. Zdaj je dogajanje v opozicijskih klopeh očitno sodu izbilo dno in Magyar se je odločil, da bo ponovno kandidiral za župana. Zadnji žebelj v krsto je bilo po njegovih besedah glasovanje o predlogu SDS za dopolnitev zakona o dohodnini, s katero bi mlade do 26 let oprostili plačila dohodnine. Kot pravi Magyar, so si pred parlamentom segli v roko, a so nato poslanci največje vladne stranke Gibanja Svoboda glasovali proti zakonu. Bilo pa je tudi nekaj lokalnih projektov, ki so, tako Magyar, bili zaustavljeni s strani aktualne oblasti, kot je denimo rekonstrukcija ceste Lendava-Pince.


Nekoristen v Ljubljani noče biti


"Če vidim, da ne morem pomagati državi, bom pomagal lokalni skupnosti. Nočem biti nekoristen in nemočen v Ljubljani," pojasnuje pomurski poslanec svojo odločitev. Že po treh mesecih, ko je Lendavo zamenjal za Ljubljano, se je tako Magyar naveličal guljenja opozicijskih klopi, kar kot župan seveda ni bil vajen, razočaran pa je nad nezmožnostjo sodelovanja s koalicijo in revanšizmom. "Nisem za obujanje zgodb iz polpretekle zgodovine, imam svoja načela in nerad napadam, a povem, če se mi kaj zdi krivično," še pravi Magyar, ki sicer poudarja, da spoštuje premierja Roberta Goloba, saj prihaja iz gospodarskih vod kot sam, ravno tako podpira potezo Goloba, da finančno nagradi gasilce ob posredovanju na Krasu, saj gre po njegovih besedah vendarle le za izreden dogodek oziroma izredne razmere.


Kakšno konkurenca pričakuje na jesenskih volitvah ne ve, o tem še ni razmišljal, če pa mu ne bo uspelo, pa bo "moral potrpeti dalje in še naprej gledati to ideologijo v parlamentu". Njegov nasprotnik na volitvah leta 2018 Dejan Süč je vmes postal vodja kabineta kmetijske ministrice Irene Šinko, zato je malo verjetno, da se bo jeseni podal v boj za županski stolček v Lendavi, čeprav, kot pravi Süč, "ne izključuje ničesar". Magyarja pa je sicer v Lendavi do preostanka mandata nadomestil njegov podžupan, sicer član SD, Ivan Koncut.


Kmetijsko ministrico in vlado pozval, da naj prepove izvoz slovenskega lesa


Magyar je ob tem danes pisal kmetijski ministrici Ireni Šinko glede problematike z lesom za ogrevanje. Madžarska in tudi nekatere druge države v naši soseščini so namreč uvedle embargo na izvoz energentov, med njimi pa tudi les za ogrevanje. Ker pa je veliko podjetij in gospodinjstev navezanih na dobavno verigo lesa iz Madžarske, so tako čez noč ostali brez te povezave. Po mnenju Magyarja imajo največjo težave ravno Pomurke in Pomurci, ki so v tem energetsko tveganem času prešli na ogrevanje z lesom, zaradi česar je prejel tudi veliko prošenj za pomoč. Tako je vladi predlagal, da takoj sprejme sklep za zaščito svojih državljanov za zagotavljanje zadostnih količin lesa za ogrvanje in prepove izvoz, obenem pa da naj zavod za gozodve že sedaj dovoli sečnjo bukovega lesa, s čimer se bo pospešila sečnja. Z odlašanjem začetka sečenje, kot navaja Magayar, gospodinjstva zaradi velikega povpraševanje ne bodo pravočasno dobila suhega lesa za svoje potrebe, opaža pa tudi, da poteka zelo velik promet avstrijskih tovornjakov, ki iz slovenskih gozdov prevažajo les, zato je, kot ocenjuje, njegov predlog še toliko bolj upravičen.

Če bo Magyar izvoljen za župana, mu bo prenehal poslanski mandat, v državnem zboru pa ga bo najverjetneje nadomestil Andrej Kosi, ki je kandidiral v isti volilni enoti in v ormoškem kraju. Ob potezi Magyarja spomin seže na leto 2011, ko je takratni (in zdajšnji) ljubljanski župan Zoran Janković na predčasnih parlamentarnih volitvah slavil s svojo Pozitivno Slovenijo, a mu ni uspelo sestaviti vlade, zato se je na nadomestnih županskih volitvah naslednje leto ponovno potegoval za župana Ljubljane in bil tudi izvoljen, s čimer mu je prenehala poslanska funkcija.
janez-magyar lokalne-volitve državni-zbor občina-lendava