vestnik

(PREDAJA POSLOV) Golob in Janša opravila izčrpen pogovor, strinjala sta se v marsičem

Rok Šavel, 1. 6. 2022
Vlada RS
Primopredaja poslov opravljena.
Aktualno

Predsednik vlade Robert Golob je po hitrem postopku ob potrditvi nove vladne ekipe prevzel posle od dosedanjega premierja Janeza Janše.

Po potrditvi ministrske ekipe v državnem zboru sledijo prve poteze nove 15. slovenske vlade, ki jo vodi Robert Golob. Iz urada vlade za komuniciranje so nemudoma sporočili termin izjave za medije po predaji poslov med bivšim premierjem Janezom Janšo in novim predsednikom vlade Robertom Golobom.

Janševa vlada je zaprisegla 13. marca 2020 in do danes, nazadnje še med državnozborsko sejo, na kateri se je glasovalo o ministrski ekipi nove vlade, odločala na 385 dopisnih in 124 rednih sejah. Skupno je tako v vsega 810 dneh mandata opravila 509 sej, kar pomeni, da so bile seje na sporedu v povprečju vsakega 1,6 dneva. 


Janša o mirnejšem času, Golob o dobrem delu bivše vlade


Janša je po primopredaji poslov pred mediji Golobu predal še poročilo o delu njegove vlade in vlade Marjana Šarca in pri tem izpostavil, da je poročilo Šarčeve vlade na osmih listih, poročilo o drugem delu mandata pa je na nekoliko več straneh. Spomnil je na težak mandat, ki ga je zaznamovala epidemija, okrevanje po epidemiji in vodenje sveta EU. Poudaril je tudi, da je bilo za Slovenijo priborjenih zelo veliko sredstev iz evropskih fondov, javne finance pa da so v dobrem stanju. "Čas, ki je pred nami, ni brez čeri, je pa vseeno morje precej bolj mirno, kot je bilo marca 2020. Novi vladi želim uspešno delo - vsako vlado se v zgodovini, pa v teku časa in primerjav, sodi po dejanjih. Vse tisto, kar je del medijsko- dnevno političnih odmevov, veter odnese. Ostanejo rezultati," je dejal odhajajoči premier ter vladi zaželel vso srečo in uspešno krmarjenje med čermi, ki jih prinaša tudi zunanje okolje. "Želim vam, da zdržite tempo, ki bo vsaj v smislu reševanja problemov, ki so danes znani, na ravni tega tempa, ki ga je imela vlada zadnji dve leti," je zaključil zdaj že nekdanji premier.


Golob je povedal, da sta imela z Janšo izčrpen, zelo plodovit pogovor. Odhajajoči premier naj bi mu tako pronicljivo razkril stvari, s katerimi se je spopadal v svojem mandatu, in kaj so tiste čeri, ki čakajo novo vlado v prihajajočih mesecih. Kot je poudaril novi predsednik vlade, sta se z Janšo strinjala v marsičem, med drugim, da imajo na nek način srečo, da oblast prevzemajo pred poletjem, saj jeseni ne bo več časa za pripravo. Pri tem je spomnil na prehransko in energetsko draginjo ter izzive v zdravstvu, ki jih bodo morali začeti reševati. Golob je prepričan, da imajo zaradi velike podpore trdno in programsko enotno koalicijo, zato verjame, da bodo uspešni in ne bodo iskali izgovorov. "Zdaj je za nas čas, da nehamo govoriti in začnemo delati," je še pripomnil premier in se za konec poleg Janši zahvalil tudi bivši vladi, za vse, kar so naredili dobrega. "Časi jim zagotovo niso bili naklonjeni. Verjetno bi jaz marsikaj naredil drugače, ampak to v ničemer ne zmanjšuje njihovih uspehov, kjer so bili narejeni," je podčrtal Golob.



V teku je že konstitutivna seja nove vlade, na kateri bodo na dnevnem redu predvsem kadrovske poteze. Golob je že v državnem zboru napovedal hitro in odločno kadrovanje ter revidiranje vseh domnevno škodljivih poslov, napredovanj in pogodb bivše vlade.
Za pričakovati je imenovanje najožjih sodelavcev nove vlade, predvsem državnih sekretarjev, direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom), Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in generalnega direktorja policije. Nekaj imen je javnosti sicer že znanih, med drugim bo državni sekretar na gospodarskem ministru pri Matjažu Hanu postal Dejan Židan. V novi vladi, ki jo sestavljata tudi ministra Aleksander Jevšek in Irena Šinko, bo tako kar nekaj pomurskih imen.

vlada-rs robert-golob janez-janša