vestnik

Jurša: Če se Pivčeva ne bo umaknila, bo to unikum v Evropi, da se nekdo na tak način oklepa položaja

Vestnik, STA, 2. 9. 2020
Bobo
Aleksandra Pivec, Franc Jurša in Tomaž Gantar
Aktualno

Predsednik sveta DeSUS Tomaž Gantar, ki je zaradi razhajanj o pristojnostih sveta v torek prekinil sejo o usodi predsednice Aleksandre Pivec, verjame, da bo mnenje statutarne komisije v pomoč predvsem članom sveta pri odločanju. Komisija meni, da svet lahko razreši predsednico. Poslanci bi po besedah Franca Jurše podprli tudi njeno interpelacijo.

Komisija za statutarna vprašanja in pritožbe stranke DeSUS je namreč v ponedeljek sprejela stališče, da ima svet stranke po določbah statuta v obdobju med kongresoma tudi pristojnost razrešiti predsednika stranke. Kot je Gantar dejal v izjavi za medije, je takšna odločitev pričakovana. Sam je namreč že od začetka trdil, da svet ima to pristojnost, saj da mora tudi med kongresoma obstajati način za razreševanje takšnih situacij, je pojasnil. Verjame, da bo to v pomoč predvsem članom sveta pri odločanju, da pri glasovanju o razrešitvi ni nobenega dvoma. Svet je namreč na seji prejšnji teden predsednici stranke s 33 glasovi za in 19 proti na tajnem glasovanju izglasoval le nezaupnico, pred glasovanjem o predlogu za njeno razrešitev, ki so ga na seji uvrstili na dnevni red, pa je Gantar sejo prekinil, da bi razčistili dilemo glede pristojnosti. V primeru spora glede razlage o nejasnostih po statutu odloča svet stranke, njegova odločitev pa je dokončna. Tako se bo svet na nadaljevanju seje, ki je napovedana za prihodnji teden, opredelil do tega vprašanja, pri tem pa ni nujno, da upošteva stališče statutarne komisije.

Gantar Jurša
STA
Gantar je sejo prekinil, da bi razčistili dilemo glede pristojnosti sveta.

Pivčeva je namreč prepričana, da jo lahko razreši le kongres, ki jo je tudi izvolil, pri tem vztraja tudi po sprejetem stališču statutarne komisije. Odločitev o razrešitvi na svetu bi po njenih navedbah pomenila, da v stranki ni potreben njen najvišji organ, to je kongres, je zapisala v torek. Po prekinitvi seje je Pivčeva sicer dejala, da je sprejela glasovanje o nezaupnici, da pa odhod ponuja s kongresom. Obenem je napovedala, da bo - če bo pristojna komisija odločila, da je glasovanje o razrešitvi predsednika stranke legitimno - to odločitev sprejela. "Vsi si želimo, da nimamo pravnih dilem," je dejala. Tudi Gantar je na vprašanje, ali na podlagi te izjave razume, da bo Pivčeva mnenje komisije spoštovala in v primeru razrešitve to sprejela, odgovoril, da se je dalo tako razumeti. Ne more pa, kot je dodal, napovedati, kaj bo Pivčeva v resnici naredila. Tudi to, da bi se Pivčeva po razrešitvi obrnila na sodišče, je po njegovem mnenju še vedno možno. Upa pa, da to tega ne bo prišlo.

Vodja poslanske skupine Franc Jurša pa je ob tem izrazil pričakovanje, da bo svet na nadaljevanju seje vendarle "šel do konca" in predsednico razrešil. Glede njene ministrske funkcije pa je dejal, da je to odvisno od predsednika vlade Janeza Janše, za katerega ne ve, kaj se bo odločil. Ena možnost je tudi menjava resorjev, je pojasnil. Na vprašanje, kako bi poslanci glasovali v primeru predloga interpelacije Pivčeve zaradi prepletanja službenega in zasebnega pri gostovanjih po državi, je Jurša odgovoril, da gre sicer za ugibanje, ali interpelacija bo ali ne, ampak da oni "nimajo druge izbire", kot da takšno interpelacijo podprejo. Jurša tudi ne vidi več možnosti, da bi se Pivčeva umaknila in ostala ministrica. "Če bi se predsednica za to odločila takrat, ko smo ji mi predlagali, bi ta možnost obstajala, zdaj pa je dejansko vse to že mimo," je pojasnil. Potrdil je, da so razmišljali o tem, da bi se v primeru njenega odstopa dogovorili za začasno kolektivno vodenje stranke, a ker ni odstopila, do tega ni prišlo. Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če se Pivčeva tudi zdaj še ne bo umaknila in bo vztrajala pri kongresu, pa je Jurša odgovoril, da bo to "unikum v Evropi, da se nekdo na tak način oklepa svojega položaja".

franc-jurša, poslanec
Nataša Juhnov
Jurša pravi, da nihče v poslanski skupini ne razmišlja o odhodu in da je poslanska skupina trdna.

Jurša je zatrdil še, da nihče v poslanski skupini ne razmišlja o odhodu in da je poslanska skupina trdna. Na vprašanje, ali bodo ostali v koaliciji, pa je odgovoril, da za nekaj časa v vsakem primeru še ostanejo, da realizirajo program iz koalicijske pogodbe, nato pa naredijo analizo. Če bodo zadovoljni z rezultati, lahko sodelovanje nadaljujejo, v nasprotnem primeru pa v koaliciji nimajo kaj iskati, je pojasnil. Potrdil je, da so se v poslanski skupini pogovarjali tudi o začetku delovanja urada za demografijo, da se na to intenzivno pripravljajo in da bo poslanska skupina imela kandidata za ministra. Želijo pa, da postopek izbire kandidata steče po seji sveta stranke, ki bo prihodnji teden v sredo.

stranke desus predsednik afera