vestnik

Začenja se nacionalna preventivna akcija Hitrost

Vestnik, 9. 8. 2020
Nataša Juhnov
Med 10. in 16. avgustom bo potekala nacionalna preventivna akcija Hitrost.
Aktualno

Agencija za varnost prometa in Policija bosta danes začeli z nacionalno preventivno akcijo Hitrost, saj je neprilagojena hitrost še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Preventivna akcija bo trajala do 16. avgusta, v tem času bodo aktivnosti usmerjene predvsem v informiranje in ozaveščanje, policisti pa bodo izvajali poostrene nadzore po vsej Sloveniji.

Policisti po državi bodo v času akcije poostreno spremljali hitrosti v cestnem prometu, prehitre voznike pa bodo tudi ustrezno sankcionirali. Z akcijo namreč želijo umiriti promet ter zagotoviti varne poti do cilja za vse udeležence v prometu. Poleg hitrosti bodo policisti pozorni tudi na druge kršitve v cestnem prometu, s katerimi se ogroža lastna varnost in varnost drugih udeležencev. 

V obdobju prvih sedmih mesecev tega leta se je po dostopnih podatkih na slovenskih cestah zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo nekaj 1.499 prometnih nesreč, kar sicer predstavlja nekaj več kot štirinajst odstotno zmanjšanje v primerjavi z enakim obdobjem lani. 

petanjci, nadzor-prometa, radar, policija, simbol, promet
Nataša Juhnov
Med 10. in 16. avgustom bo potekala nacionalna preventivna akcija Hitrost.

Kršitve s področja hitrosti sicer predstavljajo nekaj več kot 34 odstotkov vseh ugotovljenih kršitev, zaradi neprilagojene hitrosti pa je letos umrlo dvanajst udeležencev v prometu, kar predstavlja 24 odstotkov vseh smrtnih žrtev. Omenjene smrtne žrtve so bile tudi povzročitelji prometne nesreče, v kateri so izgubili življenje. V enakem obdobju lani je sicer umrlo trideset oseb. 

preventivna-akcija hitrost agencija-za-varnost-prometa policija