vestnik

Kacin zagotavlja, da se šole ne bodo zapirale. Če že, bo šlo za posamezne primere

Vestnik, 8. 9. 2020
Jure Zauneker/Vestnik.si
Kacin je zavrnil govorice o tem, da naj bi se v prihodnjih tednih šole spet zapirale.
Aktualno

Vladni govorec Jelko Kacin je na tiskovni konferenci podal aktualni pregled situacije, povezane s koronavirusom.

Kacin je uvodoma dejal, da je bilo v ponedeljek odkritih 42 okužb, poudaril pa, da delo epidemiologov še naprej otežujejo posamezniki, ki ne vedo, ali pa ne želijo povedati, kje so se okužili. Neznanih virov je bilo včeraj deset, še 19 pa jih je v preiskavi. Izpostavlja še zaskrbljenost nad trendom rasti okužb v evropskih državah, tudi v naši neposredni bližini, kajti število primerov se povečuje tako v Italiji kot na Madžarskem, zaskrbljujoče pa je še vedno stanje na Hrvaškem. Previdnost pri potovanjih mora biti še vedno v ospredju, tako kot upoštevanje priporočil stroke. 

Vladni govorec je dejal še, da je zdravstveni inšpektorat od 4. septembra do danes opravil nadzor nad nošenjem mask v zaprtih prostorih v 397 različnih objektih. Včeraj so obiskali 189 objektov, sedem plačilnih nalogov so fizičnim osebah izročili v trgovinah, enega pa v gostinskem lokalu.

jelko kacin bobo
Bobo
Jelko Kacin, vladni govorec za covid-19.

Dotaknil se je tudi tega, ali namerava Slovenija v bližnji prihodnosti zapirati meje, tako kot je to storila Madžarska. Kacin poudarja, da se o zapiranju meja in zapiranju občin ne pogovarjajo, izpostavil pa še sporočilo slovenskega in madžarskega premierja, ki sta danes na srečanju jasno dejala, da si zapiranja meja ne želita. "Storilo se bo vse, da bi vzpostavili sisteme, ki bi nam omogočili sisteme za nujno prehajanje meje, na drugi strani pa moramo vzpostaviti mehanizme, ki bodo ljudem nujno pot olajšali in dali občutek, da zadeve kolikor toliko nadziramo, da naslednji val, ki se lahko pojavi jeseni, ne bo stresno deloval na nas."

Odločno je tudi zavrnil nekatere govorice o tem, da naj bi se konec meseca zapirale šole. "Odločeni smo, da mora šolstvo delovati in moramo ustvariti vzdušje, da s tem nadaljujemo," meni in dodaja, da je treba upoštevati priporočila NIJZ in v času odmorov učencem in dijakom tudi nositi zaščitne maske. Ali bo ta ukrep NIJZ priporočil tudi za naslednji teden, pa bo jasno po četrtkovi obravnavi. NIJZ bo od tega petka naprej tudi objavljal tedenska poročila in priporočila za naprej. Vladni govorec še zatrjuje, da si bodo prizadevali, da bo v karanteni čim manj razredov, obenem pa poudarja, da če je razred v karanteni, to ne pomeni nujno, da je kdo od njih že okužen, ampak gre za preventivni ukrep. Zapiranje vseh šol zaenkrat pri poslabšanju situacije ne pride v poštev, če pa že, bi se to lahko zgodilo zgolj posameznim šolam, če omejitveni ukrepi ne bi bili uspešni, tako Kacin.

koronavirus jelko-kacin situacija slovenija