vestnik

Kaj bo z letošnjim kmetijsko-živilskim sejmom AGRA?

Ines Baler, 26. 5. 2020
Foto Zauneker
Priprave na letošnjo Agro potekajo po načrtu. Če ga ne bi mogli izvesti v avgustu, imajo organizatorji pripravljen tudi nadomestni termin.
Aktualno

Priprave na 58. kmetijsko-živilski sejem Agra, ki bo med 22. in 28. avgustom, potekajo nemoteno, zagotavlja predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.

Optimistično meni, da avgusta težav z virusom ne bo več, prav tako imajo namige, da se bodo omejitveni ukrepi še naprej rahljali. »Če pa bomo morali sejme, ki so še ostali, odpovedati, je ogrožen obstoj dejavnosti, ker letos ne bomo imeli nobenega dohodka, ki bi nam omogočal, da delamo. Država gotovo ne bo pokrila stroškov delavcev, imamo pa tudi profesionalno ekipo, ki projekte pripravlja po leto dni, in vse to je treba plačati,« pove. Letos so morali zaradi koronavirusa že odpovedati sejma Megra in Green, preložili so ju na prihodnje leto. 


Po načrtu trenutno potekajo postopki ocenjevanj različnih izdelkov, na junij so preložili edino ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov, v preteklih dneh so se lotili tudi priprave vzorčnih nasadov. Erjavec meni, da izvajanje veljavnih navodil in priporočil ne bi smelo biti težavno, kot pravi, sta njihovi prednosti deset hektarjev velika površina sejmišča in veliko zunanjega razstavnega prostora. Tudi med posameznimi razstavljavci je precej razdalje, razen med stojnicami, kar pa lahko rešijo in jih razporedijo tako, da bo med njimi večji razmik. »Mislim, da so kar dobre možnosti, da omogočimo varno sprehajanje po sejmišču in varne stike.« Nekoliko več pomislekov ima glede posvetov in predavanj. Bi pa bila po njegovih besedah smiselna rešitev morda to, da bi namesto enega pripravili dva posveta in tako obiskovalce razdelili.

permakulturni vrt, sejem AGRA
FB Kmetijsko-živilski sejem AGRA
Ob sejmišču tudi urejajo permakulturni vrt.

Organizatorji niso ničesar prepustili naključju in imajo tudi že izbran rezervni termin, če izvedba sejma avgusta ne bo mogoča. »Nadomestni termin je od 5. do 10. septembra, saj je to še edini prosti termin,« pove Erjavec in doda, da bi bilo kritično, če bi se moral sejem zamakniti v oktober, saj bi takrat prišli v kohezijo z drugimi sejmi. 


»Za nas je sprejemljiv zamik za 14 dni, ampak delamo vse, da bi ostal v prvotnem terminu,« poudari predsednik uprave. Obenem ne pričakuje težav s prihodom tujih razstavljavcev. Pove, da že v prejšnjih letih ni bilo veliko razstavljavcev iz Italije, iz drugih držav pa imajo večinoma zastopnike, ki so že v Sloveniji. »Mogoče je lahko problem bolj psihološke narave, da obiskovalci iz tujine ne bi prišli oziroma vsaj ne v tako velikem številu,« pristavi. 
Organizatorji med 24. in 26. septembrom načrtujejo še izvedbo sejma Sobra. Če bi morali tega odpovedati, saj v sklopu sejma potekajo številne dinamične predstavitve, pri katerih sodelujeta tudi vojska in policija, je možno, da ga preložijo na leto 2021. »Naslednje leto bo Slovenija v drugi polovici leta predsedovala Evropski uniji in bi sejem morda preložili na tisto obdobje.«

agra kmetijsko-živilski-sejem gornja-radgona janez-erjavec