vestnik

Kako policija izbira točke, kjer postavlja radarje?

ABE, 14. 8. 2018
Nataša Juhnov
Mesta, kjer bi želeli, da policisti merijo hitrosti, lahko sporočite policistom. Vsak predlog bo pregledan, prijavitelj pa bo dobil povratno informacijo, pravijo na policiji. 
Aktualno

Mesta, kjer preverjajo stanje v prometu, izbirajo s pomočjo analize in celo na predloge ljudi, ki jim prijavljajo mesta, kjer so pogosto priča nevarni vožnji voznikov.

Do nedelje je tudi na pomurskih cestah potekala vseevropska akcija Hitrost. Z nadzorom cestnega prometa želijo na Policijski upravi Murska Sobota (PUMS) dolgoročno vplivati na voznike, da spremenijo svoj slog vožnje. Pretežka noga na stopalki za plin je še pogosto povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti in uživanje alkohola, preden vozniki sedejo v vozilo. Prevelika hitrost je sicer na pomurskih cestah kriva za vsako osmo nesrečo.

Analize so tako pokazale, da se, če na določenem odseku udeleženci v cestnem prometu zmanjšajo povprečno hitrost samo za en kilometer na uro, se število prometnih nesreč zmanjša kar za dva odstotka.


Kako pa policija določi mesta, kamor se postavi za kontrolo? »Večino dejavnosti izvedemo na mestih oziroma krajih, kjer ima to najugodnejše učinke na prometno varnost. Na policijski upravi izvajamo samostojne analize, na podlagi teh izsledkov pa policiste tako krajevno kot časovno usmerjamo, da so dejansko na krajih, kjer je to najbolj potrebno. Pri analizah mest, kamor postavljamo nadzor, dajemo glavni poudarek prometnim nesrečam oziroma posledicam teh prometnih nesreč,« razloži inšpektor PUMS Srečko Šteiner. Analize so tako pokazale, da se, če na določenem odseku udeleženci v cestnem prometu zmanjšajo povprečno hitrost samo za en kilometer na uro, se število prometnih nesreč zmanjša kar za dva odstotka.


Verjetno ste se že kdaj ujezili, ker na nekem odseku vozniki, predrzni in objestni prekrškarji, ves čas kršijo predpise, policije pa ni od nikoder? Ali pa vas tam policijska patrulja ulovi v svoje radarske lovke? To lahko prijavite. Že pet leta imate možnost, da prek spleta policiji sporočite, kateri so problematični odseki, nato pa preverite, ali se bodo na vaš predlog odzvali. Policija je na svoji spletni strani že leta 2013 namreč objavila aplikacijo Predlagaj prometno kontrolo, prek katere lahko občani predlagajo dodatno prisotnost policije na varnostno problematičnih lokacijah.


Na PUMS so v zadnjih treh letih upoštevali 43 pobud občanov. »Pri zagotavljanju varnosti si vsekakor želimo sodelovanja z občani. Tako želimo pridobiti več informacij, na katerih odsekih se cestnoprometni predpisi kršijo toliko, da se posamezniki počutijo ogrožene. Vsak predlog skrbno proučimo in če ocenimo, da je ustrezen, policisti na predlaganem cestnem odseku zagotovijo ustrezen nadzor. Velikokrat se zgodi, da so deležni policijskega postopka tudi tisti, ki so oddali prijavo. Seveda ne pomeni, da če mi prijavimo soseda, da divja, lahko mi, ki smo to prijavili, divjamo,« je pojasnil inšpektor Srečko Šteiner.

Nataša Juhnov
Verjetno ste se že kdaj ujezili, ker na nekem odseku vozniki, predrzni in objestni prekrškarji, ves čas kršijo predpise, policije pa ni od nikoder?
temno radarji policija hitrost