vestnik

Kako vstopati v svetove Vincetičeve poezije

A. Nana Rituper Rodež, 4. 12. 2018
A. Nana Rituper Rodež
O Vincetiču so razmišljali Franci Just, Janez Balažic, in Zdenko Huzjan. 
Aktualno

V spomin pesniku Milanu Vincetiču so v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota pripravili literarno likovni večer. Kako so ga doživljali, kot pesnika, prijatelja, kako so vstopali v njegove svetove poezije, so se ga spominjali akademski slikar Zdenko Huzjan, umetnostni zgodovinar Janez Balažic in literarni zgodovinar Franci Just. 

1ac8a2e800dcf49c1ae34a2f86619bcb
A. Nana Rituper Rodež
Franci Just, Janez Balažic in Zdenko Huzjan.


Ob tej priložnosti se je z razstavo svojih del in prebiranjem pisem iz njunega osebnega dopisovanjem Vincetiča spominjal akademski slikar in pesnik Zdenko Huzjan, umetnostni zgodovinar dr. Janez Balažic je spregovoril o svojem intimnem vstopanju svetove pesnika Vincetiča in slikarja Huzjana, literarni zgodovinar Franci Just pa je na kratko osvetlil pesnikovo literarno pot in predstavil Milanove pesmi iz zadnjega ustvarjalnega obdobja.

716df885b0733f804df05be8dfd4aab8
A. Nana Rituper Rodež
Vincetičevo poezijo so prebirali njegovi nekdanji sodelavci.


Vincetičevi sodelavci, učitelji Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota so ta spominski večer obarvali z recitalom njegove poezije, izbranih iz pesniških zbirk ter izbnaih neobjavljenih pesmi, kakršne so ostale zapisane od maja 2016 do septembra 2017 v njegovem računalniku.

e8b43c5f9a26c67f7efb476db33898d2
A. Nana Rituper Rodež
Literarno likovni večer v spomin pesniku Milanu Vincetiču v PIŠK-u.


Milan Vincetič in Zdenko Huzjan sta se spoznala v Galeriji Murska Sobota, ko je pesnik slikarja povabil, da da likovno podobo njegovi pesniški zbirki Obrekovanje Kreča, ki je izšla leta 1995 in si odtlej začela dopisovati. Takrat sta si pisala še ročno in se veselila odpiranja pisma, ki je prišlo v poštni nabiralnik.
Dva prostora sta, kje ostajamo in se srečujemo z Milanom Vincetičem, meni Franci Just, dober poznavalec njegovega dela. To je prostor osebnega spomina in prostor skupnega kulturnega spomina. Bil je pesniki, ki mu je bilo ustvarjanje v slast, a je na Parnas, goro pesnikov šel po daljši in težji poti, saj literarna kritika in literarna veda dolgo ni dojela veličine njegovega ustvarjanja.

aebb3061774e79d12c079bc92a8e65d7
A. Nana Rituper Rodež
Janez Balažic in Zdenko Huzjan.


Kako vstopati v svetove skrivnosti, Milanove poezije in v poezijo podob Zdenka Huzjana se sprašuje, Janez Balažic in odgovarja: »S hvaležnostjo, da še lahko in da mi je dano.« In nadaljuje: Ko vstopam v Milanovo poezijo, spoznavam, kako neskončno lepe znajo biti njegove figure, krajine, kamor so za venomer zaprepadene njegove anime, ljubezni!

58a23860dd819585dd9c538eac1d640a
A. Nana Rituper Rodež
Literarno likovni večer v spomin pesniku Milanu Vincetiču v PIŠK-u.

Podrobneje lahko o njihovih razmišljanjih in kdaj bodo izšle Vincetičeve še neobjavljene pesmi preberete v novem Vestniku.

milan vincetič PIŠK Franci Just Zdenko Huzjan Janez Balažic