vestnik

Kacin poudarja, da nismo Italija. Slovenija bo vzpostavila domačo proizvodnjo zaščitno opreme

I.B., 26. 3. 2020
Bobo
Jelko Kacin pravi, da Slovenija ni Italija.
Aktualno

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, vladni govorec Jelko Kacin ter dve zdravnici trenutno predstavljajo aktualno dogajanje v zvezi s koronavirusom.

Spodbudno je, da smo zelo disciplinirani in zato širjenje koronavirusa ni bilo tako hitro kot v drugih državah, je uvodoma dejal Jelko Kacin. "Mi nismo Italija in nočemo biti Italija. Mi to zmoremo," je nadaljeval. Od nas je odvisno, kakšen bo trend okužb s covid-19. Ključna je samozaščita, je znova poudaril vladni govorec. Ključno sporočilo je, da bomo zmogli skupaj. 

Okužb je manj bližje meji z Italijo, zato se zdi, da se ljudje tam bolj zavedajo pomena ukrepov. To zavedanje pa mora biti enako povsod, po celi Sloveniji, je še navedel Kacin. 

Zagotavljanje zaščitne opreme

Cantarutti pravi, da ministrstvo pospešeno dela na pripravi ukrepov za gospodarstvo, da bomo lažje prebrodili epidemijo. Delajo pa tudi na nabavi zaščitnih sredstev. V zadnjih 14 dneh so na ministrstvo prejeli več kot tisoč pobud za pomoč pri dobavi zaščitnih sredstev, za pomoč pri distribuciji in podobno. "Pobude smo posredovali na medresorsko skupino, od tam pa dobivamo ocene, katere pobude so ustrezne in katera podjetja, ki ponujajo opremo, so varnostno preverjena," pojasnjuje sekretar. Pri vseh aktivnostih strmijo k trem ciljem, in sicer k nemoteni dobavi opreme za ključne skupine, pospešeni dobavi večjih zalog (tudi za gospodarstvo, trgovine, lekarne...) in k vzpostavitvi domače proizvodnje zaščitne opreme. Tako bi Slovenija bila vsaj delno samooskrbna. Dobavljene pa so bile tudi že prve maske slovenske izdelave. Dobili so namreč prve dobave iz celjskega podjetja Prevent&Deloza, maske pa že šivajo ali pa bodo še šivale tudi številne druge družbe.

zdravstvo, koronavirus, termometer, zaščitna maska
Niko Časar
V skladišču v Rojah so se zaloge nekoliko zapolnile.

Zavod za blagovne rezerve je že sklenil nekaj pogodb za dodatno zaščitno opremo, katere dobava je predvidena v naslednjih 60 dneh, med drugim za 326 dodatnih respiratorjev, za zaščitne maske, ki so nujno potrebne za medicinsko osebje, za 75 tisoč pralnih mask, za dva milijona in pol zaščitnih rokavic, tisoč očal, 70 prenosnih kisikovih sistemov in drugo. 

Skupaj s tistimi respiratorji, ki so jih naročili v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in celjski bolnišnici ter donacijo Holdinga slovenske elektrarne, gre po Cantaruttijevih besedah trenutno za skupaj dodatnih 472 respiratorjih za slovenski zdravstveni sistem. Pristojni ne vedo, ali je to dovolj, zato so danes določili, da gredo takoj v dodatno nabavo vsaj 100 respiratorejev. Računajo, da bi bila dobava možna v naslednjih štirih do šestih tednih.

Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite, je pojasnil, da je v skladišču trenutno 7500 zaščitnih kombinezonov, 26 tisoč mask za zdravstvo, 790 tisoč kirurških mask, rokavic pa je več kot sedem milijonov. "Z zalogami bodo zdržali vsaj en teden," je ocenil. 

koronavirus razmere slovenija