vestnik

Dve milijardi za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu; samozaposlenim izredna pomoč in kritje prispevkov

STA, Vestnik, 24. 3. 2020
Primož Lavre
Vladna ekipa je sinoči razpravljala o prvem obsežnejšem zakonskem paketu za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu.
Aktualno

Premier Janez Janša, finančni minister Andrej Šircelj in vodja posebne posvetovalne skupine Matej Lahovnik predstavljajo prvi obsežnejši zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, ki ga je vladna ekipa sinoči pretresala pozno v noč.

Ministrska ekipa je predlog ukrepov pretresala na Brdu pri Kranju. Sejo je začela v ponedeljek ob 18. uri, končala pa okoli 23.30. Sveženj ukrepov, ki bo po napovedih vreden vsaj tri milijarde evrov, bo predvidoma potrdila do petka in ga nato poslala DZ v sprejem. Vlada bo zagotovila toliko finančnih sredstev, kot je treba, da se ohrani "delovna mesta, socialno stabilnost, gospodarske zmogljivosti, javni servis, potenciale v znanosti, kulturi... in družbi nasploh", je že napovedal premier Janez Janša. Dodal je, da bo temeljna vsebina paketa zamrznitev trenutnega stanja na trgu dela, v gospodarstvu in družbi nasploh.

Z namenom ohranja delovnih mest bo v času epidemije novega koronavirusa namesto delodajalcev vse prispevke vseh zaposlenih na čakanju prevzela država, vse pravice zavarovancev pa se ohranijo, je napovedal Janša. Nadomestila za vse bolniške odsotnosti v času epidemije od prvega dne dalje pa bo namesto delodajalcev prevzela zdravstvena zavarovalnica. Za zdaj naj bi ta ukrep veljal do 31. maja. Če se razmere do tedaj ne bodo spremenile, ga lahko vlada še podaljša, je dodal.

Delavci, ki zaradi višje sile ne morejo priti v službo, bodo obravnavani enako kot delavci, ki so na čakanju. 

Upokojencem z najnižjimi pokojninami se bo izplačal solidarnostni dodatek. Do izredne pomoči pa bodo upravičeni samozaposleni, ki bodo podali elektronsko izjavo o tem, da zaradi epidemije ne morejo opravljati svojega dela in so zaradi tega prizadeti. Upravičeni bodo do mesečnega temeljnega dohodka v višini 70 % minimalne plače. Država pa bo prizadetim samozaposlenim vsaj do 31. maja krila prispevke. Matej Lahovnik je še povedal, da bo register o pomoči javen, saj naj bi tako preprečili zlorabe. Če pa se naknadno izkaže, da je v izjavah prišlo do neresničnih podatkov ali zavajanja, se bo to tudi sankcioniralo. 

Tri kategorije izplačil za upokojence s pokojninami do 700 evrov:

- tisti, katerih pokojnina znaša do 500 evrov, bodo prejeli 300 evrov,

- tisti, katerih pokojnina znaša od 500 do 600 evrov, bodo prejeli 230 evrov,

- tisti, katerih pokojnina znaša od 600 do 700 evrov, bodo prejeli 130 evrov.

koronavirus, zdravstvo, zdravsteni-dom-m
Nataša Juhnov
Novi vladni predlogi se nanašajo tudi na nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije.

Novi vladni predlogi se nanašajo tudi na nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije, kot so zdravstvo, civilna zaščita, varnost in kritična infrastruktura. Po odločitvi predstojnikov bo zanje na voljo od 10- do 200-odstotni dodatek na osnovno plačo. Delodajalcem bodo priporočili, naj podoben pristop uberejo v svojih podjetjih. Zakonski paket se nanaša tudi na pomoč gospodarstvu. Vlada naj bi oblikovala predlog za način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje. Določila naj bi način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije, in splošni okvir za povračilo.

vlada kriza koronavirus ukrepi