vestnik

Kam bo šlo 47 delavcev?

Majda Horvat, 20. 7. 2018
Branko Zunec
Miran Jug je direktor tudi novoustanovljene družbe Petrol Geo. fotografija branko žunec
Aktualno

Plin in nafta na novo družbo Petrol Geo

Hkrati s težavami glede petišovskega plinskega polja se pri partnerjih projekta, angleški družbi Ascent Resources ter Petrolu Geotermu, dogajajo spremembe, ki kažejo pri angleškem družbeniku na vneto iskanje novega partnerja za vlaganje v projekt črpanja plina in pri Petrolu na varovalne ukrepe pred morebitnim tveganjem zaradi nadaljnje usode plinskega polja.
Colin Hutchinson, direktor družbe Ascent Resources, namreč v intervjujih odkrito govori o težavah pri črpanju plina, o iskanju novih partnerjev in o pogajanjih, ki jih je imel v zvezi s tem v Budimpešti, pa tudi o pridobivanju okoljskega soglasja za ponovno hidravlično stimulacijo vrtin. Petrol pa je vpisal v murskosoboški sodni register novoustanovljeno družbo Petrol Geo, katere direktor je Miran Jug, dosedanji direktor Petrola Geoterma. Nanjo bodo prenesli s Petrola Geoterma dejavnost pridobivanja surove nafte in zemeljskega plina, stari družbi pa bosta ostali prodaja na drobno in dejavnost daljinskega ogrevanja. Pri Petrolu zanikajo, da bi bila ustanovitev nove družbe kakor koli povezana z napovedanim vstopanjem ali menjavo partnerjev pri črpanju plina, in pravijo, da gre za združevanje enakih dejavnosti, odločitev o tem pa da so sprejeli že pred časom. Kdaj so se tako odločili, niso pojasnili, vsekakor pa izločitev osnovne dejavnosti, pridobivanje plina in nafte, ni bila predvidena v načrtih družbe za letošnje leto.
Izločitev in prenos osnovne dejavnosti Petrola Geoterma na novo družbo pomeni, da bo sledilo tudi prezaposlovanje delavcev, glede na razporeditev zaposlenih po organizacijskih enotah konec lanskega leta pa lahko sklepamo, koliko naj bi jih prešlo na novo družbo in koliko ostalo v zdajšnji. V Petrolu Geotermu je bilo konec lanskega leta 47 delavcev, od tega jih je bilo 20 zaposlenih v organizacijski enoti rudarstva, 12 v proizvodnji, eden v računovodstvu, štirje v marketingu in trije v vodstvu. Na vprašanje, ali bo zaradi konsolidacije, torej združevanja dejavnosti, družba Petrol Geoterm ugasnila, so nam iz Petrola sporočili, da je treba izpeljati vse postopke za konsolidacijo, po tem pa se bodo odločili, kako naprej z družbo Petrol Geoterm.
Družba Petrol Geoterm je lani ustvarila dobre tri milijone evrov čistih prihodkov, od tega skoraj 1,3 milijona evrov s proizvodnjo, transportom in prodajo ogljikovodikov ter 912 tisoč s storitvami gradnje in remonta vrtin. Upravljanje prodajnega mesta, torej bencinskega servisa, je družbi prineslo 171 tisoč evrov prihodkov, geotermalne storitve 370 tisoč in preostale storitve 353 tisoč evrov.