vestnik

Karbova trdi eno, ministrstvo drugo

Rok Šavel, 24. 12. 2021
Vida Toš
Olga Karba od svetnikov in medijev zahteva opravičilo, a očitno ni povsem razumela pojasnila pristojnih glede izvedbe sej na daljavo.
Aktualno

Ljutomerska županja Olga Karba je še zmeraj prepričana, da je sklicevanje sej na daljavo zakonsko dopustno, čeprav na ministrstvu in direktoratu pravijo drugače.

Nedavno smo poročali o dogajanju v ljutomerski občini, kjer tamkajšnja županja Olga Karba še zmeraj sklicuje seje na daljavo, čeprav je že 17. junija ministrstvo za javno upravo ob izteku epidemije vse občine obvestilo, da za to več ne obstaja zakonska podlaga. Kljub temu je tudi decembra županja ponovno sklicala sejo na daljavo, a jo je večina svetnikov obstruiralo in tako seja, na kateri bi morali obravnavati med drugim predlog proračuna za 2022, ni bila izvedena.



Ljutomerska županja je zdaj na družbenem omrežju Facebook objavila zapis, v katerem je s prstom pokazala na svetnike in medije, saj da naj bi dobili "pisanje ministra Koritnika iz katerega jasno izhaja, da nismo kršili zakona in, da ima župan legitmno pravico odločanja o sklicu seje".


Ministrstvo ni spreminjalo stališč


Je torej prišlo do preobrata? Bi lahko tudi veliko bolj številčni občinski in mestni sveti, kot so denimo mariborski, ljubljanski, ali pa tudi soboški, zasedali na daljavo? No, z ministrstva za javno upravo smo dobili "najnovejši" dopis, na katerega se sklicuje ljutomerska županja. "V njem piše, da v odločitve županov ne smemo posegati, zelo jasno pa piše tudi, da zakonski pogoji za izvedbo sej na daljavo ne obstajajo več. Ministrstvo svojih stališč ni spreminjalo," so na ministrstvu za Vestnik.si strnili vsebino navedenega dopisa.

PREBERITE ŠE:

(OBČINA LJUTOMER) Županja in svetniki kršili zakon

V Ljutomeru seja na daljavo privedla do razdora


Skrbnik zakonitosti, ki ravna v nasprotju z zakonom


Je pa Karbova še pred tem, točneje 2. decembra, dobila tudi odgovor Direktorata za lokalno samoupravo, nevladne organizacije in politični sistem, ki spada v resor ministrstva za javno upravo. V direktoratu, ki med drugim sistemsko ureja področje delovanja lokalne samouprave, so bili še toliko bolj jasni in mestoma ostri. "S svojim ravnanjem niste spregledali zgolj dopisa ministrstva, pač pa ste ravnali v nasprotju z zakonom," so opozorili ljutomersko županjo in jo spomnili na junijski dopis ministra Koritnika.

"Zakonodajalec je v obrazložitvi pojasnil, da ima seja na daljavo pomembne omejitve, zaradi katerih mora biti prvič, izjema od pravila in drugič, ne more biti od posameznih lokalnih oblastnikov odvisno, ali jo bodo sklicevali ali ne. Pogoje, ki so za vse občine enaki, je tako predpisal zakon. Osnovno poslanstvo in namen kolektivnih organov je v soočenju argumentov v razpravi in osebni udeležbi oseb na seji v nadzorovanih pogojih, brez morebitnih zunanjih vplivov na odločanje članic in članov organa. Takšen način dela organa zagotavlja formalizirano transparentno odločanje in sprejemanje odločitev, s čemer se v največji možni meri zagotovi uresničevanje ustavno zagotovljene avtonomije lokalne samouprave in demokracije, kar je tudi v skladu z javno koristjo. Prav zaradi omejitev, ki jih predstavlja seja na daljavo, je zakonodajalec določil takšen način sklica seje kot izjemo. Župan je prvi skrbnik zakonitosti v občini, zato vaše stališče glede sej na daljavo kaže na ravnanje, ki krši načelo zakonitosti in zmanjšuje pravno varnost," so še zapisali v direktoratu in predlagali županji, da naj prihodnje seje sklicuje skladno z zakonom.

In kaj je storila Karbova? Ponovno je sklicala sejo na daljavo, ki pa je, kot že navedeno, ni bilo mogoče izvesti, saj jo je zapustila večina svetnikov in to prav zaradi tega, ker seja ni bila sklicana zakonito, na kar smo prvi javno opozorili v našem mediju.

Posnetek zaslona
Zadnja seja občinskega sveta v Ljutomeru se je končala kot nesklepčna.
občina-ljutomer olga-karba ministrstvo-za-javno-upravo boštjan-koritnik direktorat-za-lokalno-samoupravo seje-na-daljavo