vestnik

Kavarna v kulturnem domu zaprta. Pozornost vzbuja nov razpis

Majda Horvat, 17. 3. 2023
Majda Horvat
Lendavska občina zdaj daje v najem za letno teraso samo 80 kvadratnih metrov površine.
Aktualno

Najemnina po razpisu bistveno nižja od tiste, ki jo je plačeval dosedanji najemnik

Kmalu po novem letu je obiskovalce kavarne v lendavskem kulturnem domu pričakalo na vratih sporočilo, da je ta zaprta. Za ta korak se je odločil znan vinar in samostojni podjetnik iz Dolgovaških Goric Darko Kelenc. Poslovne prostore in teraso v skupni velikosti skoraj 500 kvadratnih metrov je vzel v najem od Občine Lendava v drugi polovici leta 2019 za dobo petih let. Pogodba je bila torej predčasno prekinjena. Kelenc razlogov za to javno ne želi pojasnjevati.


Bolj kot predčasna prekinitev najema vzbuja pozornost nov razpis za javno zbiranje ponudb za oddajo prostorov za izvajanje gostinske dejavnosti. Lendavska občina ga je objavila nedavno, pogoji za najem pa so v ključnih točkah drugačni, kot so bili pred dobrimi tremi leti. Se bolj prilegajo pričakovanjem potencialnega najemnika?


Bistvena razlika je v površini prostorov, ki se dajejo v najem. Zdaj oddajajo v najem samo 252 kvadratnih metrov poslovnih prostorov, od tega letna terasa zajema 80 kvadratnih metrov. Kelencu je občina dala v najem zunanjo površino v velikosti kar 314 kvadratnih metrov. Na osnovi te prostorske razlike je nastala tudi bistvena razlika v najemnini. Po razpisu leta 2019 je znašala 770 evrov, k čemur je moral najemnik dodati še obratovalne stroške objekta v sorazmernem delu. Zdajšnja izhodiščna cena najema je z davkom vred 524 evrov, najemnik pa bo, enako kot doslej, prevzel še sorazmerni delež obratovalnih stroškov.

Kdo bo nov najemnik, bo znano konec marca. Bo pa moral s ponudbo tekmovati s kavarno Torteraj, ki je v starem mestnem jedru nedaleč od gledališke in koncertne dvorane in privlači s ponudbo ter presežnim meščanskim ambientom. Zanjo skrbita sestri Flora in Ingrid David, zadnja je bila pred Kelencem tudi najemnica gledališke kavarne, ki je v tistem času prav tako slovela po dobri ponudbi slaščic.

lendava kavarna zaprtje