vestnik

Kdaj bo Madžarska odprla mejo s Slovenijo?

STA/Vestnik, 18. 5. 2020
Nataša Juhnov
Mejni prehod Čepinci. Madžarski zunanji minister je napovedal opustitev ukrepov za nadzor na meji med državama s ciljnim datumom 1. junija.
Aktualno

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je po pogovorih s slovenskim ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom napovedal postopno opustitev ukrepov za nadzor na meji med državama s ciljnim datumom 1. junija.

Kot je na Facebooku zapisal Szijjarto, ponoven zagon gospodarstva pomeni obnovo mednarodnega sodelovanja, kar vključuje rahljanje omejitev na meji. Pri tem se ne sme ogrožati zdravja ljudi, je poudaril madžarski minister v zapisu, ki ga povzema tudi madžarska tiskovna agencija MTI.

Ministra sta se po njegovih besedah še strinjala, da sta obe državi uspešno zajezili epidemijo. "Tako Slovenija kot Madžarska sta pravočasno ukrepali in uspeli preprečiti širjenje epidemije," je zapisal.


Izpostavil je še, da trgovinska menjava med državama letno presega 2,5 milijarde evrov, med skupnostma na obeh straneh meje pa obstajajo tesne vezi.

Današnje pogovore Počivalška tako z madžarskim kolegom kot avstrijsko ministrico za turizem Elisabeth Köstinger je v nedeljo napovedal vladni govorec Jelko Kacin.

Vnos novih okužb v državo

Kacin je danes po nedeljski odločitvi vlade o postopnem odpiranju slovenske meje poudaril, da pri tem delu prevladuje skrb za preprečitev ponovnega vnosa novega koronavirusa v državo. Spiska držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Slovenijo, trenutno še ni, za državljane Slovenije pa za prestop domače meje ne veljajo nobene omejitve.

Vlada je napovedala, da bo sproti posodabljala seznam držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Slovenijo, in sicer na podlagi ocene epidemiološkega stanja v sosednjih državah, ki jo bo podal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), in tehničnih dogovorov ministrstva za notranje zadeve s sosednjimi državami, članicami EU in državami schengenskega območja ali sprejetega splošnega dogovora na ravni EU.