vestnik

Ker je bil neupravičeno v priporu, zahteva odškodnino 

ABE, 17. 7. 2018
Nataša Juhnov
Alojz Starič na koncu ni bil obsojen.
Aktualno

Alojz Starič iz Mahovec pri Apačah je bil med sodnim procesom zaradi poskusa uboja žene od 6. avgusta 2015 do 21. januarja 2016 zaprt v priporni celici murskosoboškega zapora, nato pa oproščen, zdaj zaradi težkih razmer v priporu zahteva odškodnino.

Alojz Starič iz Mahovec pri Apačah na Okrajnem sodišču v Gornji Radgoni toži Republiko Slovenijo, ker jeod 6. avgusta 2015 do 21. januarja 2016 bil priporu, medtem ko je proti njemu tekel sodni proces zaradi domnevnega poskusa uboja soproge.

3fad962ded8cf0df19b15fa8587a17a5
Robert Balen
Biti za rešetkami, je bila zanj velika travma.


Starič je bil najprej januarja 2016 na Okrožnem sodišču v Murski Soboti obsojen na šest mesecev zaporne kazni zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe, vendar so višji sodniki sodbo razveljavili. Na ponovljenem sojenju pa je bil Starič decembra 2016 spoznan za nedolžnega.


Alojzu Stariču iz Mahovec pri Apačah je obtožnica očitala poskus uboja, ki naj bi se zgodil 3. avgusta 2015. Prvič je bil obsojen za lažjo poškodbo nekdanje soproge Valerije Starič, drugič pa oproščen. Tožilstvo je ves čas trdilo, da je Starič imel naklep z izvijačem med vožnjo v avtomobilu ubiti soprogo, obtoženi pa je na sodišču izpovedal, da je v predalu avtomobila, ko ga je žena peljala po cigarete, našel doma izdelan izvijač, s katerim se je skušal rešiti iz primeža, kajti za ramo naj bi ga bila prijela žrtev. Usodnega dne sta govorila o tem, da mora na zdravljenje zaradi alkoholizma, na katerem je bil že dvakrat, prav alkohol pa je bil kriv, da so v zadnjem času kot družina živeli ločeno. Um naj bi mu omračilo še ljubosumje, kajti Starič je sumil, da ima žena ljubimca.


Mahovčan je na sodišču v Gornji Radgoni že predstavil »svojo travmo« v priporu: »Razmere so izjemno slabe. Zelo mi je bilo hudo za oba otroka, močno me je prizadelo dejstvo, da so mi mnogi prijatelji obrnili hrbet.«Sodišče je še zaslišalo vodjo murskosoboških zaporov Slavka Pršo in pravosodnega policista Simona Magdiča. Oba sta poudarila, da s Staričem v priporu ni bilo niti najmanjših težav, kar je redkost za pripornike.


Tožba se nadaljuje sredi oktobra.

Nataša Gider
Alojz Starič državo toži, ker je prepričan, da neupravičeno bival v priporu, kjer so povrh vladale še slabe razmere. 
alojz starič tožba sojenje uboj pripor