vestnik

Pomurci na Kosovu: Ker so vojaki, bodo ukaz izpolnili

Andrej Bedek, 2. 5. 2020
Slovenska vojska
Poddesetnik Franc Sever kot starejši in izkušen vojak službo vojaka priporoča mladim kot izziv.
Aktualno

Pripadniki enot Slovenske vojske v silah Kfor, med njimi trideset Pomurcev, bodo zaradi covida-19 nepričakovano ostali na misiji na Kosovu še tri mesece.

Med enajstimi operacijami Slovenske vojske (SV) na tujem je najpomembnejša operacija Kfor na Kosovu. Mednarodna misija Kfor traja že 20 let, danes je v njej okoli 3600 vojakov iz 20 držav članic Nata. Novembra lani je svoje poslanstvo v mednarodni vojaški bazi Peć pri Prištini začel opravljati 40. kontingent SV, v katerem je tudi 30 Pomurcev. Misija bi se zanje morala končati prav te dni in bi se vojaki vrnili v domovino, a SV zaradi trenutnih razmer in ukrepov za zajezitev covida-19 ne bo menjala pripadnikov na misiji na Kosovu, kot je načrtovala.

slovenska-vojska, misija, kosovo
Slovenska vojska
Slovenski vojaki patruljirajo na razmejitveni črti med Srbijo in Kosovom.


»Ker smo vojaki, bomo ukaz izvršili, vsekakor pa podaljšanje pomeni vsaj minimalno žrtvovanje vsakega posameznika na misiji, kakor tudi požrtvovalnost naših dragih doma. Naloga ni lahka, vendar se zavedamo, da kot pripadniki SV predstavljamo Republiko Slovenijo in izvršujemo njene pogodbene obveznosti,« je poudaril podpolkovnik Peter Čuden, poveljnik kontingenta.
Poddesetnik Franc Sever iz Murske Sobote je mirno sprejel ukaz, da bo še tri mesece ostal v tujini. »Glede na to, da živim sam, hčerka pa s fantom v Ljubljani, nimam zadržkov, da misije ne bi podaljšal. S sodelavci na misiji dobro sodelujemo, zato bo lažje. Trenutno ima doma zaradi mene največ dela moja soseda, ki v stanovanju skrbi za moje ribice in mačka, brat pa za avto, da ostane vozen in registriran. Kakor koli, vse se da. Ker pa sem med drugim tudi glasbenik in kamor grem jaz, gre z mano tudi moja kitara, bom sebi in sodelavcem še naprej polepšal kakšen večer, da nam čas na misiji čim hitreje mine,« je povedal poddesetnik.

slovenska-vojska, misija, kosovo
Slovenska vojska
Praporščak Dušan Utroša: »Profesionalno in z dvignjeno glavo bomo dokončali svoje poslanstvo.«

Izurjeni za najtežje položaje
Glavni podčastnik slovenske enote na Kosovu je praporščak Dušan Utroša iz Žižkov. »Če bom rekel, da skačem od veselja, se bom zlagal,« je priznal, vendar je hitro pristavil, da vojaki pač izpolnjujejo ukaze nadrejenih. »Vojaki smo psihofizično pripravljeni in izurjeni za delovanje v najtežjih položajih. Smo tudi tisti, ki izpolnjujemo mednarodne obveznosti Republike Slovenije. Zato bomo profesionalno in z dvignjeno glavo dokončali svoje poslanstvo. Seveda skupaj z našimi družinami, ki razumejo posebnosti naše službe in nam pri tem pomagajo z razumevanjem, potrpežljivostjo ter odrekanjem,« je podčrtal Utroša.
Kontingent SV na Kosovu opravlja naloge vzdrževanja stabilnega okolja, saj varuje objekte posebnega pomena, kot je pravoslavni samostan Visoki Dečani iz 14. stoletja. Samostan je del kulturne dediščine pod zaščito Unesca, za katerega srbska cerkev trdi, da gre za zibelko srbstva, prav zato je tudi kamen spotike med tamkajšnjim prebivalstvom. Slovenski vojaki prav tako patruljirajo na razmejitveni črti med Srbijo in Kosovom. Poleg tega SV zagotavlja hitro odzivne sile, ki morajo biti pripravljene, da naredijo premik v eni uri.

slovenska-vojska, misija, kosovo
Slovenska vojska
Podpolkovnik Peter Čuden: »Podaljšanje pomeni vsaj minimalno žrtvovanje vsakega posameznika na misiji, kakor tudi požrtvovalnost naših dragih doma. Naloga ni lahka.«


»Vse zadane naloge v okvirih poslanstva kontingenta smo do sedaj v celoti in uspešno izvedli. Tako kot drugod pa so na naše delovanje vplivale tudi nepričakovane težave z virusom, a smo svoje delovanje prilagodili novim razmeram. Vse naloge, ki so pred nami zaradi podaljšanja misije, bomo uspešno opravili,« je prepričan podpolkovnik Čuden.

V pripravljenosti za hitro posredovaneje
Slovenska vojska
Nošenje mask je postalo del vsakdanjika na misiji.

Ponosen, da je v službi domovine
Ena od nalog praporščaka Utroša je skrb za slehernega pripadnika SV na Kosovu. Še posebej zdaj, ko se je misija podaljšala. »Motivacija, medsebojni odnosi, spoštovanje predpisov in dosledno izvajanje dodeljenih nalog so ključni za uspeh celotne misije. Na podlagi načrta, ki mu vojaki pravimo celostna skrb za pripadnika SV, bomo poleg opravljanja rednih nalog nadaljevali športne aktivnosti, udeležbo na tekmovanjih med vojskami, strokovna izobraževanja, individualne pogovore, svetovanja, druženja, duhovno oskrbo, proslavljanje praznikov in še kaj se bo našlo. Vse s ciljem, da bomo psihofizično pripravljeni izpolniti naše poslanstvo v celoti. Seveda je izvedba aktivnosti v prihodnje povezana z ukrepi proti novemu virusu,« je naštel glavni podčastnik.
Koronavirus je na različne načine zarezal v delovanje misije SV v tujini. V kontingentu so začeli ukrepe za preprečevanje širjenja izvajati že v februarju. Vsi pripadniki SV na Kosovu so med drugim izvedli preventivne zdravniške preglede. »Ukrepi so podobni kot v Sloveniji. Torej nošenje mask, rokavic, socialna distanca, ukrepi v jedilnici, nastanitvenih in delovnih prostorih, strog režim vhoda v bazo in izhoda iz nje. Trenutno so zaprte v bazi vse restavracije, športni objekti, bari, mini trgovine in brivnice. Vse naštete ukrepe striktno nadzirajo pripadniki vojaške policije, glavni podčastniki vojsk in poveljujoči. Kljub vsemu pa izvajamo operativne naloge v duhu osnovnega poslanstva in smo v pripravljenosti za takojšnje posredovanje,« je pojasnil podpolkovnik Čuden.

slovenska-vojska, misija, kosovo
Slovenska vojska
Vojaki na misiji v tujini morajo biti pripravljeni za vse scenarije.

Poveljnik kontingenta je prepričan, da vsak od 250 pripadnikov SV na misiji dokazuje, da zmore opravljati svoje poslanstvo profesionalno. Biti slovenski vojak je recimo za Severja v prvi vrsti čast. »Ponosen sem, da delam v službi domovine, in je ne bi zamenjal za nobeno drugo. Kljub temu da ni vse idealno, sem več kot zadovoljen z razmerami in načinom dela v vojski. Še toliko bolj, ker delo opravljam s srcem. Zato ga kot starejši in izkušen vojak priporočam mladim kot izziv. Da stopijo iz povprečja in naredijo nekaj več v skrbi za našo domovino,« je poudaril poddesetnik.

Dva zrakoplova SV sta minulo nedeljo v domovino pripeljala tri vojake SV s Kosova, ki opravljajo naloge v okviru Natove misije Kfor in so se okužili z novim koronavirusom. Njihovo zdravstveno stanje je po podatkih SV dobro. Na misiji Kfor naj bi bilo potrjenih tudi več okužb med vojaki drugih držav, vendar v SV podrobnejših podatkov nimajo.

vojska kosovo virus misija