vestnik

Kmetija Osterc: Izdelki iz sivke so dodana vrednost

Vida Toš, 24. 11. 2019
Aleš Ifko
Matej in Ines Osterc pišeta novo, dišečo in naravno zgodbo Grily Naturae.
Aktualno

Matej Osterc bo prihodnje leto prevzel kmetijo svojih staršev. Z ženo Ines že zdaj pridelujeta sivko in ročno izdelujeta številne naravne izdelke.

Kmetija Osterc iz Vučje vasi v Občini Križevci je kmetija s tradicijo, dolgo nekaj stoletij. Sprva je bila to kmetija Slavičevih, Osterčeva je zadnjih šest desetletij, ko se je na domačijo priženil praded zdajšnjega gospodarja Mateja Osterca. »Moji predniki so se ukvarjali z zelo raznolikimi dejavnostmi, od konjereje, čebelarstva do govedoreje, danes naša kmetija živi od prašičereje, poljedelstva in vinogradništva. Kmetija je sicer konvencionalna, sam pa sem si že nekaj časa želel pridelovati tudi ekološko,« je povedal Matej Osterc.

vučja-vas, matej-osterc, grily-naturae
osebni arhiv
Poleg raznovrstnih izdelkov iz sivke ponujajo tudi jabolčni sok in kis ter nekatere izdelke iz kamilice.

Grili je čriček
Ker so njegovega očeta klicali Grilek, kakor pri njih rečejo čričkom, sta se Matej in Ines Osterc odločila, da bosta svoji blagovni znamki dala ime Grily Naturae. »Oče je namreč kot otrok rad lovil čričke in jih poslušal, kako pojejo, zato so mu dali vzdevek Grilek. Ko sem bil jaz majhen, so tudi meni nadeli vzdevek Grili, ker sem pač mlajši,« smeje pove sogovornik. Matej Osterc ima redno zaposlitev, dela kot komercialist v podjetju, ki prodaja kmetijsko mehanizacijo, magistriral pa je s področja varne hrane. Na kmetijski fakulteti je končal študij biosistemskega inženirstva in strojne tehnike, nato pa se preusmeril v program, ki sta ga skupaj izvajali kmetijska in medicinska fakulteta v Mariboru ter leta 2015 opravil magisterij s temo varna hrana v prehranski verigi. Leto kasneje so doma že zasadili 1350 sadik sivke. »Na dveh in pol hektarjih pridelujemo vse ekološko. Poleg sivke imamo tudi ekološki visokodebelni sadovnjak jablan, orehov in višenj, na dveh manjših njivah pa zasadimo različne stvari, kamilico, ajdo in letos tudi koruzo za pokovko,« pove Osterc, ki bo prihodnje leto od očeta prevzel celotno kmetijo.
Ekološka pridelava dopolnilna dejavnost
»Konvencionalno kmetijo bom za zdaj ohranil, kajti redimo prašiče, ki so lahko tudi zunaj, a te pasme ne bom mogel preusmeriti v ekološko. Imamo pa vso rejo svojo, od svinj mater do prašičev, priznali so nam tudi izredno kakovost svinjskega mesa. Vendar te reje ne morem delati ekološko, saj bi za to morali menjati pasmo prašičev,« poudari sogovornik.
Ekološko pridelavo vidi kot dodano vrednost kmetije, o kateri je dolgo razmišljal, vendar ni vedel, kaj natančno bi prideloval. »Potem me je k temu spodbujala tudi žena, nisva pa želela delati nečesa, kar recimo že dela nekdo v vasi ali okolici. Tako sva našla zgodbo s sivko,« pove sobesednik. Izdelki blagovne znamke Grily Naturae so del dopolnilne dejavnosti na kmetiji, saj je tudi Ines zaposlena, dela pa v Mariboru kot magistrica energetike.
Mila, hidrolati, eterična olja
Prvi izdelki, ki sta jih Matej in Ines Osterc ročno izdelala iz ekološko pridelane sivke, so bila mila in eterična olja. Potem sta začela razvijati nove proizvode. Naredila sta balzam za ustnice, dezodorant, različne kreme. Prejšnji teden sta, tako Matej, izdelkom dodala rjavi sladkor s sivkinimi cvetovi, v preizkušanju pa sta še dva nova izdelka. Eden je sivkino masažno olje.
Matej in Ines imata doma destilarno, ki jo lahko uporabljata le na prostem, saj trenutno nimata primernih prostorov za destilacijo. »Ko destiliramo sivko, diši daleč naokoli (smeh), notri pa tega ne moremo početi, ker trenutno nimamo primernega prezračevanja in je aroma premočna. Tako bi radi uredili prostore, kjer bi lahko destilirali, in tudi majhno trgovino,« razkrije načrte. Trenutno prodajata izdelke iz sivke in kamilice, jabolčni kis ter sok prek spleta, pa tudi v trgovinicah z lokalnimi pridelki, kot je tista kmetije Paldauf. Dogovarjajo se še z Expanom in nekaterimi drugimi.
Se je pa treba veliko ukvarjati s tem, da ljudi ozavestiš, pove Matej, in jim razložiti, za kaj se kaj uporablja. Stranke trenutno iščejo predvsem hidrolat in eterično olje sivke, sol s sivko, v hladnih mesecih pa tudi balzame za ustnice in kreme. Osterčevi in okoliški kmetje že tudi razmišljajo o organizaciji dneva oziroma festivala sivke, na katerem se bo predstavilo več kmetov, pripravili pa bodo tudi delavnice in druge zanimivosti za obiskovalce.
sivka kmetija-osterc naravni-izdelki