vestnik

Kmetijski nasvet: Ste prepričani, da veste vse o kolobarjenju? 

Simona Potočnik, Biotehniška šola Rakičan, 21. 4. 2018
Matic Sever
Kompost je zagotovo najboljše gnojilo za vrt Fotografija Matic Sever
Aktualno

Katere rastline so v sorodu in ne marajo družbe, kako gnojiti, kakšen je pravilni vrstni red kolobarjenja, je le nekaj vprašanj, ki se porajajo vsem vrtičkarjem. 

Največkrat načrtujemo kolobar na podlagi gnojenja z organskimi gnojili - hlevski gnoj, kompost oziroma potreb vrtnin po hranilih.
Preden se lotimo izdelave kolobarja za naš vrt, si zapišemo vrste vrtnin, ki jih bomo gojili. Vrtnine razdelimo v tri skupine glede na potrebe po hranilih. Vsem skupinam odmerimo po eno tretjino vrta oz. eno poljino.
Koliko hranil rabi katera vrtnina?
V prvo skupino spadajo vrtnine, ki potrebujejo dosti hranil: zelje, ohrovti, cvetača, brokoli, paradižnik, paprika, jajčevec, krompir, kumare, bučke, lubenice, zelena, špinača, blitva, sladka koruza.
V drugo skupino spadajo vrtnine, ki so glede hranil manj zahtevne: rdeča pesa, korenje, peteršilj, repa, koleraba, endivija, radič, por, visok fižol.
V tretjo skupino pa spadajo vrtnine, ki potrebujejo malo hranil: solata, motovilec, redkvica, nizki fižol, čebula, česen, šalotka, grah.


Del vrta pustimo za rast večletnih rastlin (jagode, rabarbara, špargelj, zelišča …). Tega dela vrta ne prekopavamo vsako leto in ga zato lahko izločimo iz kolobarja.

8737e4a9e8ea96ed768a26bf27189c60
Nataša Juhnov
Ob pravilnem kolobarju bo naš vrt bujen in zdrav, pritegnil pa bo tudi mnoge poglede, vrtnine pa bodo obilno obrodile.


V idealnem kolobarju se vrtnine vrnejo na isto gredico komaj po štirih letih ali pa še pozneje. Praktični vrtičkarji načrtujemo kolobar na papirju in si načrtovan kolobar vestno shranimo, saj nam pride prav tudi v prihodnjih letih. Najbolje je imeti zvezek, da ne izgubljamo posameznih papirjev in pozneje lahko sproti vnašamo morebitne spremembe, si zapisujemo datume setve, posebnosti. Zavedati se moramo, da se nam kolobar vedno ne izide po naših načrtih in željah, vendar pa se potrudimo in ga izdelamo tako, da zadostimo zahtevam čim več vrtnin.

167c22bbaa996b2e99f515c3e81fde2f
Nataša Juhnov
Solata raste na domala vsakem pomurskem vrtu.

Kako gnojimo?

Del vrta (greda A ali prva poljina), na katerega bomo posadili vrtnine, ki potrebujejo dosti hranil, bomo jeseni pognojili z 20 do 30 kg uležanega hlevskega gnoja na 10 m2.


Greda B ali druga poljina sledi prvi, kar v praksi pomeni, da smo jo s hlevskim gnojem pognojili v prejšnjem letu. Lahko pa jo pognojimo s kompostom.
Greda C ali tretja poljina ostane negnojena še tretje leto. Četrto leto jo pognojimo z gnojem in tako postane prva poljina. Ker grede razdelimo na več manjših gredic, imamo še več možnosti vrstenja vrtnin.

ec18f38b6071f380792cedfe9c386910
Pixabay
Hlevski gnoj je pomemben del kolobarjenja.

Lahko pa si izdelamo najpreprostejši kolobar, kjer vrtnine izmenjujemo na gredicah tudi glede na to, katere njihove dele uživamo:
" vrtnine s plodovi ali semeni (grah, fižol, paradižnik, paprika …);
" cvetnice (cvetača, brokoli...);
" rastline z užitnimi listi (solata, špinača, blitva …);
" korenovke in gomoljnice (korenje, peteršilj, rdeča pesa, krompir …).

3b695fa80204c204d37888ac7d5633e8
Nataša Juhnov
Zavedati se moramo, da se nam kolobar vedno ne izide po naših načrtih in željah, vendar pa se potrudimo in ga izdelamo tako, da zadostimo zahtevam čim več vrtnin.

Kdo je s kom v sorodu?

Ob vsem naštetem pa moramo biti pozorni še na sorodstvene vezi posameznih vrtnin. Vrtnine ne marajo, da jih sadimo takoj za njihovo sorodnico. V takem primeru namreč slabše rastejo, pridelek je manjši, prav tako pa se rade pojavijo bolezni in škodljivci.
Botanične družine
" metuljnice, kamor spadajo vse stročnice: fižol, bob, grah, leča, soja, dolga vigna. V sorodu so z deteljami in tla bogatijo z dušikom in humusom;
" križnice: zelje, cvetača, brokoli, kolerabica, ohrovti, kitajski kapus, repa, koleraba, redkvica, rukola;
" bučnice: bučke, lubenice, melone, kumarice, čajota, momordika;
" razhudnikovke: paradižnik, paprika, jajčevec, krompir;
" kobulnice: peteršilj, korenje, pastinak, zelena, koriander, koper, sladki komarček;
" lobodovke: špinača, blitva, rdeča pesa, kvinoja;
" košarice: solata, endivija, radič, črni koren;
" čebulnice: čebula, česen, šalotka, por, stoletna čebula, drobnjak.


Pri načrtovanju kolobarja pa ne smemo pozabiti tudi na cvetoče rastline. Privabljale bodo koristne žuželke, preganjale škodljivce in popestrile izgled našega vrta. Ob pravilnem kolobarju bo naš vrt bujen in zdrav, pritegnil pa bo tudi mnoge poglede, vrtnine pa bodo obilno obrodile.

930ab4d2399cd87dc78dd56cd39059ac
Nataša Juhnov
Pri načrtovanju kolobarja pa ne smemo pozabiti tudi na cvetoče rastline, ki bodo privabljale koristne žuželke, preganjale škodljivce in popestrile izgled našega vrta.

kmetijski nasvet kolobarjenje vrt gnojenje