vestnik

(S TRIBUNE) Simič : Mijatović

Miha Šoštarič, 5. 4. 2020
Jure Zauneker
Slika je simbolična
Aktualno

Kuga 21. stoletja uničuje svet. Ljudje umirajo, umira gospodarstvo, nič bolje ne kaže športu. Posledice virusa SARS-CoV-2 so že zdaj katastrofalne, kljub temu da epidemija pri nas še ni dosegla vrhunca. Samoizolacija je edina rešitev za zajezitev epidemije, česar se zavedajo tudi v športnih krogih. Vodilni v posameznih krovnih organizacijah so hitro reagirali in prekinili prvenstva, nekateri so že sprejeli odločitev, da prvenstva, gre za nekatere dvoranske športe, predčasno končajo.

Medtem ko bodo pri dvoranskih športih, ki svoj vrhunec dosegajo aprila in maja, še lahko sprejemali odločitve o predčasnem koncu prvenstev, bo to veliko težje pri športnih panogah, ki so prav s prebujanjem spomladanskega sonca začele aktivnosti na prostem. V ospredju je seveda nogomet. Za letos predvideno največje tekmovanje, evropsko prvenstvo, so odgovorni na čelu z našim Aleksandrom Čeferinom že preložili na leto 2021, odločitve o nadaljevanju evropskih klubskih in ligaških tekmovanj pa še niso bile sprejete.

V teh dneh je svoje videnje prihodnosti nogometnih prvenstev v naši državi razkril nekdanji predsednik NZS Ivan Simič. Prekmurec po rodu predlaga, da se zaradi koronavirusa končajo vsa prvenstva, določijo se prvaki in sestavijo lige za prihodnjo sezono. Kot ukrep je navedel še finančno pomoč NZS. Klubom 1. SNL skupaj milijon evrov, preostalim, ki nastopajo v nižjih ligah, pa milijon evrov in pol. Njegov predlog ni padel na plodna tla pri Čeferinovemu učencu in nasledniku na položaju predsednika NZS Radenku Mijatoviću. Ta, ki čaka navodila učitelja, meni, »da za tako kompleksne in težke situacije, kot je koronavirus in njegove posledice, ni tako lahkih in preprostih rešitev«.

Glede na to, da ni mogoče predvideti konca epidemije in kriznih razmer, so rešitve, ki jih je navedel Simič, verjetno edina pot iz nastalega položaja. Klubi, predvsem tisti s profesionalnim kadrom, so se že znašli v finančnih težavah. V veliko bogatejšem zagrebškem Dinamu so se začeli rezi, kot so odstavitev trenerskega štaba in nižanje plač, zato tudi od naših klubov drugih potez ni pričakovati. Gospodarstvo bo tudi po koncu epidemije na hudi preizkušnji, tako da denarja za šport ne bo v izobilju. Zato velja prisluhniti Simiču, pa čeprav številnim v nogometnih krogih on sam ni všeč.






nogomet kolumna