vestnik

Komentar: Kdo bo vodil Radence 

Janko Votek, 19. 11. 2018
Dani Mauko
Roman Leljak. 
Aktualno

Nekateri nepoznavalci razmer v radenski občini so nekoliko presenečeni nad trenutnim volilnim izidom.

Razlika med vodilnim kandidatom Romanom Leljakom (27,3 odstotka glasov) in drugo uvrščenim Emilom Šmidom (18,7 odstotka glasov) ni nepredstavljivo velika. Ob prvem mestu med županskimi kandidati, je soliden uspeh dosegla tudi Leljakova lista za svetnike. Po trenutnih rezultatih bo imel najmočnejšo svetniško skupino. In kako mu je uspelo?



Svojo podobo je kot krajan Kapelskega vrha gradil na zaščiti interesov občanov, predvsem t. i. malih ljudi. S civilnimi iniciativami se je v javnosti vedno pojavljal takrat, ko je šlo za občutljiva vprašanja, ki se dotikajo žepov občanov. Ko je šlo za področje komunale, je s civilnimi iniciativami zbiral podpise za izvedbo referenduma 2013 glede gradnje čistilne naprave. Takrat s pobudo ni uspel. S tem in s skrbno negovano podobo samostojnega kulturnega delavca, ki raziskuje in razkriva nečedna početja povojnih partijskih oblasti, je gradil svoje ime in prepoznavnost v radenski občini. Ob tem pa je širši javnosti ostalo prikrito, da je kot nekdanji poslovnež pristal v osebnem stečaju, na predlog ene od bank upnic. Sicer pa naj bi bilo v osebnem stečaju prijavljenih in priznanih za 7,5 milijona terjatev. V eni od svojih izjav za medije je Leljak pripisal glavno krivdo za osebni stečaj nekdanji Udbi, čeprav je predlog za stečaj podala ena od bank upnic, ki bi jo težko povezali z nekdanjo Udbo.


Nekoliko drugače je z njegovim proti kandidatom Emilom Šmidom, ki v politiko ni bil vpet tako močno kot Leljak. Ni pa neznan obraz, saj je bil izstopajoča osebnost predvsem na prireditvah, ki jih je organizirala ali pa podpirala Radenska. V svoji kandidaturi je pod okriljem Socialnih demokratov nastopil kot politično opredeljen kandidat, kar očitno ni bila ovira za uvrstitev v drugi krog. Je pa napoved za drugi krog izredno nehvaležna, saj je dosedanji župan Janez Rihtarič s svojo politično pripadnostjo ljudski stranki in kot nekdanji direktor zadruge našel podpornike v zaledju in s svojim imenom odvzel primat takrat vodilni SDS, po drugi strani pa je bil tudi dobro pozicioniran v urbanem delu občine – predvsem v Radencih.

radenci Roman Leljak emil šmid lokalne volitve 2018