vestnik

Komisija med cepljenjem in smrtjo osebe ni ugotovila vzročne povezanosti. Viala cepiva Moderne ima deset odmerkov

Vestnik.si, 7. 1. 2021
Profimedia
Cepivo moderna
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 sta sodelovala redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani Borut Štrukelj ter vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec za covid-19 je uvodoma dejal, da je komisija za ugotavljanje povezave med cepljenjem proti koronavirusu in neželenim učinkom cepljenja, o smrti varovanke v enem od domov za starejše, ugotavljala, ali gre za vzročno povezanost. Komisijo so sestavljali strokovnjaka s področja infektologije, epidemiologije, kardiolog internist in predstavnik Javne agencija za zdravila in medicinske pripomočke. Ti so včeraj podali mnenje, da povezava med smrtjo in cepljenjem ni verjetna. Smrt je nastopila zaradi zdravstvenih težav, ki jih je imela oseba že pred cepljenjem. 

borut štrukelj
STA
Magister farmacije Borut Štrukelj.

Borut Štrukelj pa je izpostavil, da je evropska agencija za zdravila včeraj izdala zeleno luč za cepivo Moderne. Ena viala tega cepiva ima deset odmerkov, uporabi pa se lahko pri osebah, starejših od 18. let. Do sedaj namreč študije na nosečnicah, doječih materah in mlajših od 18 let še niso bile opravljene. Sicer pa profesor še pravi, da je sestava cepiva Moderna podobna kot cepivo podjetij Pfizer in Biontech. 

Cepivo Moderne se lahko shranjuje sedem mesecev, pri temperaturah med 2 in 8 stopinjah Celzija je stabilno 30 dni, 12 ur pa pri temperaturah med 8 in 25 stopinj Celzija. Štrukelj še pravi, da ko je cepivo že odprto, se mora porabiti v 6 urah. Pri tem cepivu se priporoča, da cepljena oseba drugi odmerek prejme po 28 dneh. Pomembno pa je, da sta oba odmerka iz istega podjetja. 

koronavirus slovenija epidemiološke-razmere