vestnik

Komu na najbolj skrivnostno noč 30. kresnik

A. Nana Rituper Rodež, 23. 6. 2020
Matej Družnik
Med veliko peterico za nagrado kresnik je tudi Suzana Tratnik (druga z leve).
Aktualno

Nocoj, na kresno noč, ki ima svojo moč, bodo na ljubljanskem Rožniku, razglasili, kdo bo dobitnik kresnika, 30. nagrado časopisne hiše Delo za najboljši roman minulega leta. V peterici finalistov je tudi roman Norhavs na vrhu hriba Sobočanke Suzane Tratnik.

Poleg Tratnikkove so v igri za nagrado še romani V Elvisovi sobi Sebastijana Preglja, Ivana pred morjem Veronike Simoniti, Sonce Petovione Branka Cestnika in Izvirnik Jiržija Kočice.

aeaafe933cedc4c865b9b230cd3c5277
Leon Novak
Kdo bo letos na Rožniku prižgal kresni ogenj?

Tudi letos bo na Rožniku po tem, ko bo komisija razglasila svojo dokončno odločitev, zagorel kresni ogenj, ki ga bo prižgala nagrajenka ali nagrajenec. Prireditev, ki se bo začela ob 19. 45 uri,  bo letos zaradi ukrepov potekala nekoliko drugače. Dogodka se lahko udeležijo le vabljeni, ostali pa jo lahko spremljajo po spletu. Ob jubilejni 30. podelitvi nagrade kresnik pa so že razglasili roman desetletja, najboljši s kresnikom nagrajeni roman med letoma 2010 in 2019. Žirija je izbrala roman Draga Jančarja To noč sem jo videl.

Doslej so kresnika prejeli tudi Feri Lainšček, Vlado Žabot, Štefan Kardoš in Andrej E. Skubic.  

GetAttachmentThumbnail
Osebni arhiv
Roman Suzane Tratnik Norhavs na vrhu hriba je med desetrico za nagrado kresnik.

Nominirani roman Norhavs na vrhu hriba Suzane Tratnik, pisateljice, sociologinje, aktivistke in Sobočanke, je izšel pri Cankarjevi založbi, prinaša pa zgodbo o samoti, samoiskanju, uporu in ljubezni, podano skozi oči glavne junakinje Ariane Firsen. Pisateljica že v začetku knjige razkrije, da je zakrivila umor. Ariano v zgodnjem otroštvu zapustila mati in odtlej živi z zlobno teto Kristo v zahojenih Privežicah. Tu ni početi česa pametnejšega, kot da hodi z drugimi lokalci popivat v gostilno Pri sončni kapljici in obiskuje svojo babico Roziko v norišnico na vrhu hriba. Za to zgodbo, ki se ji je, kot je pisateljica povedala za Vestnik, porodila v sanjah, se skriva še druga zgodba, še bolj mračna. Tratnikova je bila za nagrado kresnik nominirana tudi leta 2008 z romanom Tretji svet.

V noči 23. junija se obuja staro obredno kurjenje kresov. Ogenj, ima različne pomene in izhaja iz magičnega odnosa človeka do narave. S kresovi so hoteli ljudje sonce počastiti in mu z ognjem pomagati, da ne bi omagalo. S kresno nočjo pa je povezana legenda, da je to čas, ko se lahko pogovarjamo z živalmi, če si damo v žep praprotno seme. Po nekaterih različicah pa tako postanemo celo nevidni.

kresnik nagrada-za-najboljši-roman suzana-tratnik