vestnik

(Naša bauta) Končno bomo lahko tudi v Murski Soboti kupovali z lastno embalažo

Damjana Nemeš, 5. 4. 2021
Damjana Nemeš
Notranjost trgovine že dobiva novo podobo.
Aktualno

»Že nekaj let se z družino trudimo živeti bolj trajnostno. Na začetku je bilo težko, saj nas odvečna embalaža in plastika spremljata na vsakem koraku. Vendar smo z majhnimi spremembami v vsakdanu začeli živeti bolj zdravo in kakovostno,« pravi Sara Sukič, lastnica trajnostno naravnane trgovine Naša bauta, ki bo odprla vrata konec aprila v Slovenski ulici v Murski Soboti.

Vrsto let je v njej tlela želja, da bi tudi Pomurje dobilo trgovino, v kateri bi lahko potrošniki kupili izdelke domačih in tujih proizvajalcev brez embalaže, z vključitvijo v program Podjetno nad izzive Pomurje pa je Martjančanka to željo tudi uresničila.

Sodelovala bo z lokalnimi pridelovalci

V Naši bauti bodo na voljo izdelki za gospodinjstvo, nego telesa in živila. Kupci bodo lahko na enem mestu kupili čistila za dom, pralne praške, zobne ščetke, lufe, pralne vložke, mila, kuhinjske krpe, med živilskimi izdelki pa bodo čaji, čokolade in čokoladni pralineji, med, olja, kisi, različne vrste moke, žita, testenine, zakuhe, pa tudi lokalno sezonsko sadje in zelenjava. »Ker nimamo velikega skladišča, se s pridelovalci sadja in zelenjave dogovarjamo, da bi bila dostava blaga ob točno določenih dnevih in takrat bi ga stranke tudi kupile. Tako bi ponujali res sveže in kakovostne pridelke,« pojasnjuje. Tudi zato prednost daje lokalnim pridelovalcem. »Če pa v regiji ne bomo našli želenega izdelka za prodajo v trgovini, ga bomo iskali tudi v drugih slovenskih regijah,« doda. Izdelke za nego telesa bo naročala pri podjetju Tierra Verde, saj so cenovno ugodnejši kot primerljivi slovenski izdelki.

sara-sukič, naša-bauta, slovenska-ulica
Damjana Nemeš
Naša bauta bo vrata odprla aprila. Lastnica trgovine Sara Sukič želi ljudem približati nakupovanje izdelkov brez embalaže.

Sistem prodaje v Naši bauti bo tak, kot je bil v preteklosti. Trgovina ne bo samopostrežna, ampak bo stranki postregla Sukičeva, ki bo sprva delala sama. »Imeli bomo različne vrste lijakov, zajemalk in prijemalk. Kupci bodo lahko s sabo prinesli lastne posode, ki jih bomo stehtali, nato pa jim natočili ali napolnili posodo z želenim izdelkom. Nekatere proizvode bomo torej ponujali v rinfuzi, olja, moke in podobni izdelki pa bodo že zapakirani v steklenicah in drugih primernih embalažah,« pojasni sogovornica. 

Cene bodo oblikovane v dogovoru s ponudniki oziroma pridelovalci, bodo pa skušali pri tem najti neko srednjo pot, ki bo zadovoljila vse strani. »Res pa je, da so izdelki iz lokalnega okolja nekoliko dražji, kot če bi recimo pri velikih trgovcih kupili kak izdelek iz Španije ali Italije. Kar je žalostno. Bolj bi morali podpirati lokalne pridelovalce in podjetnike.«

sara-sukič, naša-bauta, slovenska-ulica
Damjana Nemeš
Naša bauta na Slovenski ulici

Prvič kot samostojna podjetnica

Organizatorka poslovanja je s tem stopila na pot samostojne podjetnice. Nekaj let je bila kot receptorka zaposlena v Domu starejših Rakičan, vmes je dvakrat postala mamica, sedaj pa je bil čas, pove, da se preizkusi tudi v podjetništvu. »Če ne bi poskusila, bi mi bilo vedno žal. Dobro pri vsem pa je, da imam podporo domačih in prijateljev ter da sem lahko pridobila vsaj osnovna znanja v programu, v katerega sem se vključila ravno s tem namenom.« Da bi s trajnostno naravnano trgovino pripomogla tudi k oživitvi mestnega jedra v Murski Soboti, se je odločila, da bo trgovinica delovala v Slovenski ulici. »Mislim, da je to glavna žila v mestu, kjer se največ dogaja in kjer se sprehaja največ ljudi. Vsekakor je to trgovina, ki bolj sodi v mestno središče kot v trgovski center,« je povedala. S trgovino, ki bo vrata odprla predvidoma aprila, želi ljudem približati nakupovanje osnovnih življenjskih potrebščin na bolj trajnosten in naravi prijazen način, upa pa, da jo bodo ljudje sprejeli in da bo res zaživela.

naša-bauta sara-sukič