vestnik

Strožji ukrepi niso smiselni, če jih ljudje ne upoštevajo. V Murski Soboti v torek 47 novih okužb

Vestnik, 28. 10. 2020
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Aktualno stanje, povezano s koronavirusom sta predstavila direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman in vladni govorec Jelko Kacin, na novinarski konferenci pa je sodeloval tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Vladni govorec je predstavil rezultate torkovih testiranj, povedal pa tudi število novoodkritih primerov okužb v posameznih občinah. Od pomurskih občin je izpostavil Mursko Soboto, kjer so včeraj potrdili kar 47 okužb. 

Okužene, ki čakajo na klic epidemiologa, je Kacin pozval k potrpežljivosti. Epidemiologi zaradi velikih obremenitev ne morejo vseh klicev opraviti v enem dnevu, zato posledično v določenih delih države prihaja do zamud. Opozoril je, da je treba na klic epidemiologa čakati doma, tudi če ne zaznajo znakov bolezni. 

Vlada se bo jutri srečala na seji na Brdu pri Kranju in bo razpravljala o podaljšanju določenih ukrepov. Kacin je tudi pojasnil, da bo vlada jutri odločila, kako bo z nadaljevanjem šolanja. Nekateri ravnatelji namreč zagovarjajo stališče, da bi se počitnice podaljšali, izostanek pouka pa bi nadomeščali ob nekaterih sobotah in junija. 

ales rozman bobo
Bobo
Direktor klinike Golnik Aleš Rozman.

Zaradi vse več hospitalizacij in povečevanja bolnikov v intenzivnih enotah, je Aleš Rozman vnovič pozval prebivalce Slovenije, da upoštevajo vse ukrepe, da bodo zdravstveni delavci zmogli nuditi zdravniško pomoč vsem, ki jo potrebujejo. Rozman je odgovoril tudi na vprašanje, kakšne ukrepe strokovna ekipa vladi še lahko predlaga. "Ostane nam še zavest posameznikov, državljanov, da ponotranjijo ukrepe, ki jih morajo upoštevati za preživetje vseh nas. Nekateri se še vedno pogovarjajo o tem, da ljudje hodijo in garaže v garažo in tam žingajo. Tega ne počnite, pojdite raje kot posamezniki malo v naravo. Ne hodite na pokopališče in se tam ne srečujte s sorodniki. V trgovino pojdite le, če je nujno," je dejal. Dodaja, da lahko vlada še naprej zapira dejavnosti, ampak da nima smisla iti v strožje ukrepe, če jih ljudje ne upoštevajo. 

murska-sobota, kokopališče, naslo, 1
Jure Zauneker
Duhovniki bodo letos z enega mesta blagoslovili grobove brez navzočnosti vernikov, to pa bodo spremljali cerkveni zvonovi.

Nadškof Zore je izpostavil, da bodo prvonovembrski letos drugačni, tako kot so bili tudi velikonočni. Župljane je pozval, da se izognejo druženju, obiskovanju in prečkanju meja svoje občine. Prosil je, da letos naredimo osebno žrtev in ne obiskujemo grobov izven svojih občin, in da upoštevamo veljavne ukrepe. Zore je še dodal, bodo duhovniki letos z enega mesta blagoslovili grobove brez navzočnosti vernikov, to pa bodo spremljali cerkveni zvonovi. 

koronavirus aktualno-stanje aleš-rozman