vestnik

(KONGRES SD) Brez prekmurskega dvoboja za podpredsedniško mesto?

Rok Šavel, 7. 10. 2022
SD
Tokratni kognres bo potekal v luči konsolidacije stranke, ki je na aprilskih volitvah dosegla podpovprečen rezultat.
Aktualno

Kandidaturo za podpredsednika Socialnih demokratov je napovedal Aleksander Jevšek, čeprav je na kandidatni listi še zmeraj tudi Damijan Zrim.

Socialne demokrate (SD) čaka jutri na Ptuju že 14. kongres, kjer bo več kot 450 delegatov, od tega jih enajst prihaja iz naše regije, izvolilo novo/staro vodstvo stranke. V samem vrhu stranke ne bo sprememb, saj je kandidatka za predsednico SD le obstoječa prva dama stranke Tanja Fajon, sicer tudi zunanja ministrica. Bo pa toliko bolj zanimivo v boju za ostale organe stranke, med drugim se po dveh mandatih poslavlja glavni tajnik Dejan Levanič, ki ga bo nadomestil eden izmed dvojice: Janer Černe ali Klemen Žibert.



Zrim naj bi se umaknil Jevšku


Še bolj odprt boj pa bo za štiri podpredsedniška mesta - SD ima namreč dva podpredsednika in dve podpredsednici. V ženski kvoti se za dve mesti potegujejo Meira Hot, ki ima po ocenah naših sogovornikov iz stranke tudi največ možnosti za izvolitev, Mija Javornik, Dominika Švarc Pipan in Zdravka Vasiljevič Rudonić. Nekaj prekmurskega pridiha pa je v moški kvoti, kjer so kandidati Tadej Beočanin, Matjaž Nemec, Franc Trček in mladi pomurski poslanec Damijan Zrim. Očitno pa bo statutarno možnost, ki omogoča vložitev kandidature s pisno podporo najmanj ene tretjine navzočih delegatov na samem kongresu, izkoristil še kohezijski minister in nekdanji soboški župan Aleksander Jevšek. To naj bi storil po naših informacijah ob predpogoju, da od kandidature odstopi Zrim, kar naj bi gorički poslanec tudi nameraval storiti. "Ocenjujem, da še ni pravi trenutek," je za naš medij pojasnil Zrim. Jevšek, ki je tako zamudil predhodni kandidacijski postopek, bo jutri moral zbrati pisno podporo več kot 150 delegatov, da bo sploh lahko kandidiral.

aleksander jevsek
Matija Sušnik/DZ
Zrim je bil kot kandidat za podpredsednika stranke že predhodno evidentiran in je uvrščen na kandidatno listo, Jevšek pa bo za kandidaturo moral na samem kongresu zbrati podpise več kot 150 delegatov.

Na kongresu bodo delegati izvolili tudi novo predsedstvo stranke, in sicer po 10 članov in članic. Med kandidatami, teh je čez 30, za člana med drugim najdemo državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Dejana Židana, med kandidatkami (teh je 14) za članico pa Stanislavo Perčič, nekdanjo direktorico soboške območne službe zavoda za zaposlovanje, ki je na aprilskih državnozborskih volitvah tudi kandidirala za poslanko na listi SD v ljutomerskem okraju. SD bo na kognresu dobil še nov nadzorni odbor in predsednika nadzornega odbora, delegati pa bodo glasovali še o določenih manjših spremembah in dopolnitvah statuta stranke.

socialni-demokrati stranka-sd kongres-sd damijan-zrim aleksander-jevšek