vestnik

(KORONAVIRUS) Zdravila ni, toda bolnike zdravijo

Majda Horvat, 21. 3. 2020
Niko Časar
Vse okužbe za regijo niso bile potrjene z odvzemom brisov na vstopni točki v Murski Soboti, saj nekateri od okuženih ne živijo v Pomurju, imajo pa tu še vedno stalno prebivališče.
Aktualno

Joža Primožič, zdravnik specialist infektolog iz ZD Gornja Radgona, je povedal, da za zdravljenje koronavirusa ni zdravila in tudi ne cepiva, ki bi nas obvarovalo pred okužbo.

V Sloveniji je bilo v petek do 10. ure potrjenih 341 primerov okužb z novim koronavirusom. V pomurski regiji je takih primerov 11. Strokovnjaki pa opozarjajo, da je dejansko število okuženih lahko tudi nekajkrat večje. Ob tem pa je treba tudi dodati, da vse navedene okužbe za regijo niso bile potrjene z odvzemom brisov na vstopni točki v Murski Soboti, saj nekateri od okuženih ne živijo v Pomurju, imajo pa tu še vedno stalno prebivališče.

V Sloveniji so med bolj ogroženimi v času epidemije tudi zdravstveni delavci. Včeraj smo o okužbi enega od zaposlenih poročali tudi iz murskosoboške bolnišnice. Okužba je bila v preteklih dneh potrjena še pri dveh zdravstvenih delavcih iz murskosoboške bolnišnice, ki pa živita v drugi regiji in ki po vrnitvi iz tujine zaradi suma in nato potrditve okužbe nista prišla na delo. Zaradi stika z okuženim v domačem okolju je v izolaciji ena od zdravstvenih delavk lendavskega zdravstvenega doma, nekaj zaposlenih pa je doma zaradi drugih virusnih obolenj, ki jih je zdaj veliko. Da so njihovi zaposleni zdravi, pa sporočajo iz preostalih zdravstvenih domov.

koronavirus, covid-19, maribor
Niko Časar
Potrjenih okužb s koronavirusom v Pomurju je deset, toda strokovnjaki opozarjajo, da je dejansko število okuženih lahko tudi nekajkrat večje.

Glede na napovedi infektologov in zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, da se bodo razmere glede števila okuženih in obolelih v tem tednu in prihodnjem še stopnjevale, se tudi pomurski zdravstveni zavodi intenzivno pripravljajo na delovanje v še bolj zaostrenih razmerah. 
Murskosoboška bolnišnica je v objektu nekdanje porodnišnice, ki ga je povsem izpraznila, pripravila dvajset postelj za sprejem in obravnavo bolnikov, pri katerih bi se lahko izkazalo, da so okuženi. Ti tu ostajajo, dokler se po odvzemu brisa ne potrdi oziroma zavrže sum okužbe. Če je bolnik okužen, ga pošljejo na zdravljenje v UKC Maribor, če pa je test negativen in so zdravstvene težave bolnika posledica neke druge bolezni, ga sprejmejo na zdravljenje na ustrezen oddelek.

Kot je povedal strokovni direktor Daniel Grabar, tak način dela že poteka. Bolnišnica je prejela v zadnjih dneh več zaščitnih sredstev za zdravstvene delavce, kar pomeni, tako Grabar, da bodo postopoma vsem zagotovili zaščitne maske, zdravstveni delavci, ki bodo obravnavali bolnike s sumom okužbe, pa bodo ob maskah imeli še zaščitne plašče in očala.

95947b94c5c19fa8b0db712473fdf504
Nataša Juhnov
Bolnišnica je prejela v zadnjih dneh več zaščitnih sredstev za zdravstvene delavce.

Zdravila ni
Joža Primožič, zdravnik specialist infektolog iz ZD Gornja Radgona, je povedal, da za zdravljenje koronavirusa ni zdravila in tudi ne cepiva, ki bi nas obvarovalo pred okužbo, po dosedanjih izkušnjah z zdravljenjem bolnih in nekaterih raziskavah pa že imajo nekaj spodbudnih informacij.
Tudi sam je zasledil informacijo, da potekajo pogovori med farmacevtsko družbo Roche za uporabo zdravila tocilizumab tudi v Sloveniji. To zdravilo se uporablja proti revmatoidnemu artritisu, kot dokaj uspešno pa naj bi se pokazalo v boju proti pljučnici, ki jo povzroča novi koronavirus. Toda dovolj trdnih dokazov za to ni, poudarja farmacevtska družba sama, prav tako noben zdravstveni organ še ni odobril zdravila za to indikacijo. Primožič še opozarja, da se bo uporaba tega zdravila za zdaj dovoljevala le pri bolnišničnem zdravljenju.

zdravstvo, koronavirus, termometer, zaščitna maska
Niko Časar
Infekcijska klinika UKC Ljubljana je slovenske bolnišnice že seznanila s protokolom eksperimentalnega zdravljenja težje prizadetih bolnikov s covid-19.

Kot neverodostojne je označil tudi informacije, ki so se zelo hitro razširile po socialnih omrežjih, o škodljivosti zdravil, ki vsebujejo ibuprofen in kortizon. Nobeno od omenjenih zdravil ni učinkovito ob okužbi, po navedbah proizvajalcev pa tudi ne škoduje. Prav tako ni potrjeno, da bi zdravila, ki vsebujejo paracetamol, zavirala razmnoževanje koronavirusa, je pa s temi zdravili mogoče zbijati visoko telesno temperaturo.


Glede raznih snovi, ki se zdaj prodajajo prek spletnih omrežij kot učinkovita pri preprečevanju okužbe, pa Primožič pravi, da gre za zavajanje in »guljenje« ljudi. Prav tako je za varovanje zdravja veliko koristnejši kot prekomerno uživanje česna in ingverja zdrav slog življenja, z vitamini bogata hrana pa bolj kot uživanje vitaminskih pripravkov.

Poskusno zdravljenje
Infekcijska klinika UKC Ljubljana je slovenske bolnišnice že seznanila s protokolom eksperimentalnega zdravljenja težje prizadetih bolnikov s covid-19. V zdravljenje so lahko zajeti bolniki, starejši od 60 let, bolniki z več pridruženimi boleznimi, pri katerih se pričakuje težji potek bolezni, in mlajši bolniki, pri katerih je potrebno takojšnje zdravljenje s kisikom (respiratorna okvara).

občina-apače, občnska-seja-apače, apače
Marina Vrbnjak
Joža Primožič, dr. med., specialist infektolog.

Klinika je priporočila tudi shemo zdravljenja in kdo vse sodeluje v zdravniškem konziliju, ki odloči o uporabi zdravila. V rabi bosta zdravili v kombinaciji, in sicer lopinavir, ki se uporablja pri zdravljenju bolnikov z okužbo s HIV, ter rezochin, ki se uporablja pri zdravljenju malarije in pogosto pri zdravljenju revmatskih in avtoimunskih bolezni. Kot rečeno, gre za sheme poskusnega zdravljenja na osnovi dosedanjih izkušenj predvsem Italije.


Število okuženih v Pomurju po občinah (20. marec 2020, do 10. ure): Beltinci (1), Kobilje (1), Tišina (1), Ljutomer (2), Lendava (2), Murska Sobota (2), Veržej (2). Vir: NIJZ

koronavirus joža-primožič zd-gornja-radgona pomurje