vestnik

Krek: Iz stagnacije se je krivulja obrnila navzgor

Vestnik, 26. 2. 2021
Twitter/Vlada RS
Direktor NIJZ Milan Krek.
Aktualno

Najnovejše informacije o koronavirusni bolezni in z njo povezanimi ukrepi so predstavili minister za notranje zadeve Aleš Hojs, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek, dr. med., vodja Konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter in Mariana Poznič, Slovenka, ki živi v Argentini, o izkušnjah glede ukrepov v času epidemije v Argentini.

Vladna govorka Maja Bratuša je na novinarski konferenci uvodoma pojasnila epidemiološke razmere. Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji znaša 502,7, v pomurski regiji pa 516,6. Tedenska incidenca na drugi strani v Pomurju je 255,3, na ravni države pa 254,5. Še vedno se nahajamo v oranžni fazi, edino obalno-kraško statistična regija je rdeče obarvana. 

Notranji minister Aleš Hojs je predstavil sprejete ukrepe, ki zaradi slabših epidemioloških razmer veljalo v obalno-kraški regiji. Kot smo že poročali, bo tam od jutri naprej prepovedano zbiranje ljudi, gibanje pa je omejeno na celotno regijo in ne na občine, ker je slika v posameznih občinah primerljiva. Hojs je še dodal, da so prehodi v in iz regije prepovedani, razen v določenih izjemah

Aleš Hojs
STA
Aleš Hojs

Milan Krek, direktor NIJZ, pravi, da se je trend okužb v zadnjih dneh obrnil navzgor, kar pomeni, da se iz faze stagnacije spet dviga. Stagnira tudi tedenska incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev. Zaenkrat samo dve statistični regiji dosegata kriterije, po katerih sta obarvani rumeno. Ocenjuje, da je poslabšanje razmer v obalno-kraški regiji, morda povezano tudi z razširjenostjo angleškega seva koronavirusa. Ta je v sosednji Furlaniji namreč močno razširjen. Z nacionalnim laboratorijem so se zato tudi odločili, da bodo podrobneje preučevali odvzete brise, čez teden dni pa naj bi bilo znanega več. 

Krek je tudi zavrnil namigovanja, da je Slovenija v vrhu glede števila smrti. Napovedal je tudi, da če bo situacija še naprej taka, kot je, bomo na vseh lestvicah drseli navzdol.

Po besedah Štera na konzularni službi vsak dan prejmejo med 50 in 80 vprašanj, ki se navezujejo na potovanja v tujini. Države bodo odločno omejile nenujna potovanja, pa so se pogovarjali na vrhu EU. Nujnost potovanja je vezana na razlog, ki nam je v vitalnem interesu. Andrej Šter je še opozoril na to, da je bila slovenska ambasada v Kairu pred dnevi s strani tanzanijskih oblasti obveščena o smrti slovenskega državljana. Ta je dopustoval na otoku Zanzibar, umrl pa je po večtedenski hospitalizaciji. Dodal je še, da če se že odpravimo na dopustovanje, naj to storimo ob upoštevanju vseh ukrepov, po vrnitvi pa naj omogočimo institucijah, ki se ukvarjajo z varovanjem zdravja, da opravijo svoje delo. 

Andrej Šter
STA
Andrej Šter

koronavirus aleš-hojs milan-krek aktualne-razmere