vestnik

Kri darovalo več kot 220 prostovoljcev

Damjana Nemeš, 30. 8. 2021
Nina Klement
Čeprav je čas dopustov, je odziv krvodajalcev v Ljutomeru presegel pričakovanja organizatorjev. Foto Nina Klement
Aktualno

Trenutne zaloge krvi v Sloveniji so pičle, zato Rdeči križ Slovenije organizira po vsej državi večdnevne krvodajalske akcije

Zaloge krvi v zdravstvu so trenutno zelo majhne, zato so v minulih tednih po celotni Sloveniji organizirali terenske krvodajalske akcije. V želji, da bi se jih krvodajalci udeležili v čim večjem številu, so posamezno akcijo podaljšali na tri dni.


Rdeči križ v Ljutomeru je prejšnji teden, v ponedeljek, sredo in petek, organiziral krvodajalsko akcijo na Osnovni šoli Cvetka Golarja. Udeležilo se je je okoli 220 krvodajalcev, kar je preseglo pričakovanja organizatorjev. 
»Kri sem darovala že štiridesetkrat. Menim, da je to dolžnost vsakega posameznika. Še posebej v današnjih negotovih časih je pomembna solidarnost, zato spodbujam vsakogar, ki lahko daruje, da se udeleži tudi naslednje krvodajalske akcije,« je dejala Jelka Sovec iz Bodislavec.   

rdeči-križ, krvodajalska-akcija, krvodajalstvo, grad
Aleš Cipot
Ker je ravno čas dopustov, je marsikdo odsoten in se ne more udeležiti krvodajalske akcije, zaloge krvi pa so majhne, je vsak darovani odmerek izjemno dragocen, so poudarili delavci Zavoda za transfuzijsko medicino Maribor.


Krvodajalec lahko postane skoraj vsak, vendar so letos pogoji za darovanje drugačni kot sicer. Posameznik lahko daruje kri štiri tedne po tem, ko je prebolel covid-19, cepljeni pa že en dan po cepljenju. 
Zaradi varovanja zdravja krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja širjenja okužb so uvedli nove zaščitne ukrepe, med katerimi je najpomembnejši telefonsko naročanje krvodajalcev na odvzem in hkratno preverjanje ustreznosti za darovanje krvi. Kljub tem ukrepom je bila ljutomerska krvodajalska akcija uspešna.

krvodajalstvo krvodajalec