vestnik

Kriminalisti ovadili vodstvo murskosoboške bolnišnice

Andrej Bedek, 1. 6. 2018
Aktualno

Po odmevni marčevski hišni preiskavi v Splošni bolnišnici Murska Sobota, kamor so kriminalisti prišli zaradi sumljivih izplačil nadomestila za neporabljeni dopust večjemu številu zaposlenih, je primer dozorel v ovadbo. 

Murskosoboški kriminalisti so po končani preiskavi kazensko ovadili tri javne uslužbence z območja uprave enote Murska Sobota. Sumijo jih, da so v letih 2015 in 2016 zlorabili uradni položaj in večjemu številu ljudi pridobili protipravno nepremoženjsko ter premoženjsko korist v skupnem znesku 20.398 evrov, javnemu zavodu iz območja Murske Sobote pa povzročili za 37.291 škode. Kdo so ovadeni, na policiji ne razkrivajo, smo pa od zanesljivih virov izvedeli, da so kriminalisti za zlorabo položaja obremenili direktorja Splošne bolnišnice Murska Sobota (SBMS) Bojana Korošca, tamkajšnjega finančnega direktorja Marjana Mačka in pomočnico direktorja za zdravstveno nego Metko Lipič Baligač. "Osumljeni so v letih 2015 in 2016 kot javni uslužbenci pridobili večjemu število oseb protipravno nepremoženjsko ter premoženjsko korist v skupnem znesku 20.398 evrov. Javni zavod pa s sedežem v Upravni enoti Murska Sobota pa so oškodovali za 37.291 evrov," je sporočil Dejan Bagari s Policijske uprave Murska Sobota (PUMS).



Unikom v primerjavi z drugimi bolnišnicami
Zgodbo o sumljivem izplačevanju nadomesti za neporabljen dopust smo v Vestniku razkrili že februarja lani, ko smo poročali, da je bolnišnica ta denar izplačala Korošcu in še štiriindvajsetim zaposlenim. Celoten znesek izplačil je bil domnevno 20.398 evrov. Murskosoboška bolnišnica je v tem primeru v primerjavi z drugimi bolnišnicami ter največjima zdravstvenima ustanovama v Sloveniji, Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana in Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor unikum, saj po novinarskem preverjanju druge slovenske bolnišnice tovrstnih nadomestil ne poznajo. Za bolj podrobno primerjavo: v murskosoboški bolnišnici, kjer je 1045 ljudi, so v dveh letih domnevno izplačali več kot 20.000 evrov nadomestila za neporabljen letni dopust, v UKC Ljubljana, kjer je 7.800 zaposlenih, pa je bil ta znesek 13.864 evrov. V ljubljanskem kliničnem centru so nadomestilo izplačali nekdanjim zaposlenim, ki so se upokojili, kot to določa zakon o delovnih razmerjih. Zako o delovnih razmerjih sicer določa, da je sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neporabljen letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja, neveljaven.

f8166edb3752cbdfd3bc44c524f2035a
Nataša Gider
Metka Baligač Lipič: "Sprašujem pa se, zakaj sem med ovadenimi jaz, ne pa tudi strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar."


"Ne zanikam, da sem bila na zaslišanju"
Korošca smo prosili za odziv na očitke, ki so padli nanj in njegova kolega. "Z ovadbo nisem seznanjem, zato je ne morem komentirati," je povedal za Vestnik.si. Uradno z ovadbo ni seznanjena niti Metka Lipič Baligač, se je pa po našem poročanju na spletni strani na novico odzvala sama. "Res sem bila na zaslišanju pri kriminalistih. Tega ne zanikam. Sprašujem pa se, zakaj sem med ovadenimi jaz, ne pa tudi strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar," je izjavila za Vestnik.si in v nadaljevanju razložila, da je sama odgovorna za medicinske sestre, od katerih naj bi bila nadomestilo prejela zgolj ena, medtem ko je Grabar odgovoren za zdravnike, ki so po njenih besedah tudi "izsiljevali" za izplačilo nadomestila.


Bodo zahtevali vračilo?
Spomnimo, da so se v soboški bolnišnici v preteklosti na eni od tiskovnih konferenc že izjasnili o okoliščinah izplačila nadomestila za neizrabljen dopust iz let 2014 in 2015. O pravicah direktorja, ki se nanašajo na določitev letnega dopusta, po zakonu o delovnih razmerjih odloča oseba, ki je določena v aktu o ustanovitvi zavoda, ponavadi je to predsednik sveta zavoda ali od njega pooblaščena oseba. V primeru izplačila nadomestila za neizrabljen dopust iz leta 2015 direktorju Bojanu Korošcu pa temu ni bilo tako, je na novinarski konferenci razkril predsednik sveta zavoda SBMS Marko Virag. "Svet zavoda ni govoril oziroma razpravljal o morebitnem izplačilu tega nadomestila. Zaradi tega je bil direktor z moje strani oziroma od sveta zavoda opozorjen na storjeno," je zatrdil Virag in dodal, da se je svet zavoda seznanil z razlogi, zaradi katerih je bilo izplačano denarno nadomestilo za neizrabljen letni dopust, pa tudi s pravnimi mnenji v zvezi z dopustnostjo tega izplačila. "Pri čemer pa se z dokončno odločitvijo o tem, ali je takšno ravnanje dopustno, počaka do izsledkov drugih pristojnih organov. Če bo pristojni organ morebiti ugotovil nepravilnost pri tem ravnanju, bo svet zavoda seveda ravnal v skladu z določili predmetne zakonodaje," je takrat poudaril predsednik in napovedal, da ni izključeno, da bodo zahtevali povračilo izplačanega nadomestila z zamudnimi obrestmi vred.

Bojan Korošec bolnica ovadba kriminalisti Metka Lipič Baligač