vestnik

Kuhali bodo v 101 restavraciji in gostilni

Vida Toš, 15. 3. 2018
Matej Fišer
Med lanskim Tednom restavracij se je najedlo več kot 90 tisoč gostov.
Aktualno

Kulinarični akciji Teden restavracij se je letos pridružilo pet gostiln iz Pomurja. Letošnja novost je »chefova dobrodošlica«.

Letošnji pomladni Teden restavracij, peti po vrsti, bo rekorden, vsaj po številu sodelujočih restavracij; o morebitnih rekordih v pojedeni hrani, užitkih in številu obiskovalcev pa bomo lahko govorili šele, ko se bo končal, to bo konec marca. Letos tako v akciji sodeluje 101 restavracija in gostilna, lani jih je bilo 97.


c0b16b5084c2d7ce2d0566ae7d061c53
Žan Lebe
Letošnja novost je chefova dobrodošlica.


Ena nova sodelujoča je tudi iz Pomurja, preostale pa iz drugih delov Slovenije. Sodelujoče restavracije že od 2. marca sprejemajo rezervacije za najbolj okusen teden – med 16. in 25. marcem –, kot ga je poimenoval organizator Šola okusov VIVI, ki postreže s podatkom, da se je lani med Tednom restavracij najedlo več kot 90 tisoč gostov. Selektor Uroš Mencinger, kulinarični kritik iz Šole okusov VIVI, pravi, da omenjeni teden pripomore k razvoju slovenske kulinarike: »Teden restavracij je šola okusov. Primerjanje restavracij, kuharjev in jedi dviguje kakovost slovenske kulinarike, zato vsak Teden restavracij poudari enega od pomembnih členov vrhunske kulinarike. Ker je ta vključen v meni Tedna restavracij, postane standard kakovosti, ki ga gostje nato zahtevajo vedno in povsod. Iz prejšnjih poudarkov Tedna restavracij je tako postalo nujnost, da šef kuhinje tradiciji dodaja lastno ustvarjalnost, uporablja lokalne, sezonske in kakovostne sestavine ter zanje plete mrežo lokalnih pridelovalcev in dobaviteljev in predstavlja svoje jedi na krožniku tako, da gost je tudi z očmi.«

0622ea5b8c756090215af4d2303fd181
Dean Dubokovič
Šef kuhinje tradiciji dodaja lastno ustvarjalnost, uporablja lokalne, sezonske in kakovostne sestavine.


Letošnja novost kulinarične akcije je »chefova dobrodošlica«. Mencinger: »Pozdrav iz kuhinje je namreč hkrati znak gostoljubja tradicionalne gostilne in tudi znak odličnosti v vrhunski kulinariki.«


V Prekmurju in Prlekiju letos,tako kot lani, spet sodelujejo: Gostilna Tramšek iz Žerovinec, Gostilna Rajh iz Bakovec, Gostilna Tonček iz Beltinec in Gostilna Mencinger iz Črešnjevec pri Gornji Radgoni. Gostilna Zorko iz Križevec pri Ljutomeru se jim je letos pridružila prvič. Dušan Zorko: »Pravzaprav se nismo odločili, da bomo sodelovali – bili smo izbrani. Vsak se ne more kar prijaviti za Teden restavracij, ampak pride ekipa VIVI in te oceni. Ker smo dobili štiri sončke, smo se potem odločili, da bomo sodelovali, saj je omenjeni kulinarični teden kar velika promocija za restavracijo in gostilno. Tako imamo recimo že zdaj kar nekaj rezervacij ljudi, za katere slišim prvič, in to me izredno veseli.« In na čem je Dušan Zorko – skupaj s svojim šefom kuhinje Štefanom Srako – zasnoval oba menija? »Ne bomo ponujali tistega, kar imamo v ponudbi vsak dan, ampak sva s Štefanom gledala, da je krožnik čim bolj moderen, hkrati pa lokalno in tradicionalno obarvan ter primeren za čim širšo populacijo dobrojedcev. Zato smo poleg mesnega pripravili tudi meni za vegetarijance,« še pove Zorko.

Matej Fišer
Brez pridnih rok slovenskih kulinaričnih mojstov Tedna restavracij ne bi bilo.
pomladni Teden restavracij 2018 vivo