vestnik

Kumulativna incidenca pri nas je 34, število testiranj se bo še povečalo

Vestnik, 11. 9. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vladni govorec Jelko Kacin je danes opozoril, da se razmere v Sloveniji in po svetu slabšajo.

Število testov in novih primerov je velik zalogaj za epidemiološko službo, vendar delajo dobro, odgovorno in hitro, tako Kacin, ki je še poudaril, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ravno zaradi hitrejše obravnave sprejel nekatere reorganizacijske ukrepe. "Pozivam državljanke in državljane, da sodelujejo z epidemiologi. Brez identifikacije virov okužbe širjenja okužb ne moremo preprečiti," pravi in izpostavlja, da se nam jesenski val dogaja že pred jesenjo. 

Kacin pravi, da vlada spremlja razmere v našem sosedstvu ter po Evropi, in če se bodo razmere še poslabševale, bodo primorani sprejeti dodatne ukrepe. V Sloveniji je 14-dnevna kumulativna incidenca 34, kar sicer pomeni, da pozitivno odstopamo od sosednjih držav. Pri tem vladni govorec še doda, da pri znanih številkah vlada ne namerava razglasiti epidemije. Je pa že napovedal, da se bo število testiranj še povečalo, bo pa treba razbremeniti nekatere vstopne točke. 

Mario Fafangel
Zajem zaslonske slike
Mario Fafangel

Mario Fafangel z NIJZ glede številk pravi, da je treba poudariti tudi to, da je bilo opravljeno včeraj rekordno število testiranj. "Večina ljudi se okuži znotraj države ali pa je vir neznan." Ljudje se moramo še naprej držati ukrepov, da zamejimo širjenje okužb znotraj države. Zato je pomembno, da se samoizoliramo že ob prvih simptomih. Trenutno je odstotek pozitivnih testov izmed vseh testiranih približno štiri. Na NIJZ so nedavno tudi vzpostavili klicni center, v njem pa dela 15 študentov pod nadzorom epidemiologa. Fafangel ocenjuje, da epidemiološka služba v teh dneh uspe iskati kontakte 80 do 100 primerov na dan, prej pa so jih iskali od 15-20 primerov. Kapacitete te ekipe bodo še razširili. 

Opozoril je tudi na to, da bo ukrep karantene sedaj enovit, tako da bo ta trajala deset dni za vse. Tako za tiste, ki jim jo odredijo epidemiologi ali pa, če jo dobijo na meji. "Desetdnevna karantena z vidika zdravja je še vedno zagotovljena." Fafangel še zatrjuje, da se virus sedaj ne širi več samo med mladimi, zato moramo biti pozorni vsi in se držati veljavnih ukrepov.

koronavirus situacija jelko-kacin