vestnik

Kurir priznal, kompanjona pa ne

A. B., 10. 1. 2021
Nataša Juhnov
Zaradi novih ukrepov za zajezitev epidemije in nižjih temperatur je v tem obdobju pričakovati manj nezakonitih prehodov južne meje. Foto Nataša Juhnov
Aktualno

Na murskosoboškem okrožnem sodišču sodijo tihotapcem, ki so julija v Pomurje spravili 17 tujcev

Okrožno sodišče Murska Sobota posluje v omejenem obsegu in naroke opravlja le v nujnih zadevah. Med te zadeve, v katerih v času dodatnih omejitev in prepovedi zaradi epidemije covida-19 procesni roki na sodiščih vseeno tečejo, sodijo preiskave in sojenja v kazenskih zadevah, v katerih je obdolžencu odvzeta ali omejena prostost, in postopki v zvezi z izvrševanjem kazni zapora.  
Pretekli teden so se tako pred sodnikom Brankom Palatinom zaradi obtožb o prepovedanem prehajanju meje ali ozemlja države, za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let, morali zagovarjati Belgijca, 41-letni Leon Christian Francois in 34-letni Erhan Acar, ter 33-letni državljan Bolgarije Yuri Angelov. Ljutomerski policisti so domnevne tihotapce prijeli 21. julija letos v Veščici pri Razkrižju, v kombiju so prevažali 15 Egipčanov in dva Iračana in pri tem nezakonito prestopili mejo s Hrvaško. Policisti so prebežnike še isti dan vrnili hrvaškim varnostnim organom, Belgijca in Bolgara pa privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanje odredil pripor. Obtoženci so iz pripornih celic pretekli torek prišli na predobravnavni narok v razpravni dvorani št. 12 tukajšnjega okrožnega sodišča.


Pod obtožnico se je podpisala državna tožilka Manuela Frumen, obtožene so na naroku zagovarjali odvetniki Monika Car, Željko Vrhunec in Miha Šavel. Če bi Belgijca in Bolgar priznali krivdo, bi Frumnova za vsakega od njih terjala tri leta zapora, za tri leta bi jih tudi izgnali iz Slovenije, ko bi jim potekla zaporna kazen. Tožilkino ponudbo je sprejel le prvoobtoženi Francois, ki je tisti dan vozil kombi. Na naroku za izrek kazenske sankcije je sodnik Palatin sledil predlogu Frumnove in Belgijca za tri leta poslal za rešetke.
Ker sta Acar in Angelov zavrnila krivdo, bo proti njima steklo običajno sojenje. Sodil jima ne bo sodnik posameznik kot Francoisu, ampak sodni senat, ki ga bo vodil Palatin. Tako sta zahtevala odvetnika Vrhunec in Šavel.

kronika tihotapci