vestnik

V Avstriji in na Hrvaškem upad okužb. Kurz svari, da virus prihaja "z avtomobilom"

STA, Vestnik, 16. 8. 2020
Bobo
V luči naraščanja okužb v državi se je danes oglasil tudi avstrijski kancler Kurz. V izjavi za novinarje je dejal, da "virus v Avstrijo prihaja z avtomobilom", torej z dopustniki.
Aktualno

V Avstriji so v zadnjih 24 urah zabeležili 191 novih okužb s koronavirusom, kar je v primerjavi z dnevom pred tem, ko so poročali o več kot 300 novih okužbah, znaten upad. Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 1337 testiranjih zabeležili 151 novih okužb, en človek je umrl za covidom-19, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Gre za najmanj novih primerov v zadnjih štirih dneh.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz pa je danes posvaril pred širjenjem virusa iz držav Zahodnega Balkana, ki da v Avstrijo prihaja "z avtomobilom", torej z dopustniki. Po podatkih notranjega ministrstva so v državi danes zabeležili 191 novih okužb, medtem ko jih je bilo v soboto 303. To je bilo najvišje število zabeleženih novih okužb v enem dnevu od začetka aprila.

avstrija policija, nemško-avstrijska meja
Profimedia
Fotografija je simbolična

Največ, 86, jih je bilo na Dunaju, sledijo Spodnja Avstrija z 39, Zgornja Avstrija s 24 in Štajerska s 14 novimi okužbami, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na testiranjih za koronavirus je bilo doslej pozitivnih skupno 23.370 ljudi, 728 jih je umrlo, 20.681 pa ozdravelo. V bolnišnicah se zdravi 84 ljudi, od teh jih je 19 na intenzivni negi. Avstrija je zaradi povečanja novih okužb v državi napovedala strožje ukrepe ob vračanju potnikov iz Hrvaške, ki bodo začeli veljati v ponedeljek. Ti bodo morali predložiti negativen test na koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur. Kdor ga ne bo imel, bo moral test opraviti v roku 48 ur od povratka, do rezultatov pa ostati v karanteni.

Werner Kogler, sebastian kurz,  Karl Nehammer
Reuters
Kurz se je obenem zavzel tudi za okrepljen nadzor na mejah, ki naj bi ga izvajalo zdravstveno osebje.


Okrepljen nadzor na mejah

V luči naraščanja okužb v državi se je danes oglasil tudi kancler Kurz. V izjavi za novinarje je dejal, da "virus v Avstrijo prihaja z avtomobilom", s čimer je po poročanju APA posvaril pred skrb vzbujajočimi razmerami v državah Zahodnega Balkana, ki so hkrati tudi zelo priljubljene destinacije med Avstrijci, ki potujejo na morje. Kurz se je obenem zavzel tudi za okrepljen nadzor na mejah, ki naj bi ga izvajalo zdravstveno osebje. Avstrijsko ministrstvo za zdravje je po poročanju APA s ciljem zajeziti širjenje novega koronavirusa že v petek odredilo izvajanje okrepljenega in izboljšanega zdravstvenega nadzora na mejah z Italijo, Slovaško, Slovenijo in Madžarsko.

hrvaška, koronavirus, zaščitna maska
Profimedia
Na Hrvaškem so do zdaj zabeležili več kot 6500 okužb, covid-19 pa je zahteval 166 življenj.

Največ primerov zabeleženih v Zagrebu

Na Hrvaškem je trenutno aktivnih 1185 okužb z novim koronavirusom. 126 ljudi se zaradi novega koronavirusa zdravi v bolnišnicah, med njimi jih je enajst na ventilatorjih, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Največ, 36 novih primerov, so zabeležili v prestolnici Zagreb, sledita splitsko-dalmatinska županija z 28 ter šibeniško-kninska z 19 na novo okuženimi, kažejo podatki županijskih štabov civilne zaščite. Na Hrvaškem so doslej potrdili skupno več kot 6500 okužb z novim koronavirusom, covid-19 pa je zahteval 166 življenj. Največ novih primerov so potrdili v petek, ko so zabeležili 208 novih okužb.