vestnik

V Pomurju odkrili raka pri 40 ženskah

M. Ha., 18. 1. 2022
Dreamstime
Rak na dojki tvori petino vseh rakov pri ženskah v Sloveniji.
Aktualno

Lani so v okviru programa Dora za zgodnje odkrivanje raka na dojki opravljenih največ mamografij doslej

Državni program za zgodnje odkrivanje raka na dojki (Dora), katerega namen je zgodnje odkrivanje majhnih oblik raka, je lani doživel izjemno dober odziv povabljenih žensk. Na 22 lokacijah so opravili 113.679 mamografij in raka na dojki odkrili pri več kot 650 ženskah. Odziv žensk je bil lani na ravni kot pred epidemijo, in sicer se je vabilu odzvalo 77 odstotkov povabljenih žensk.



V Splošni bolnišnici Murska Sobota (SBMS) je bilo lani v programu Dora opravljenih 7881 pregledov z mamografijo. Od vseh povabljenih žensk se jih je mamografije udeležilo 78 odstotkov. Po podatkih Onkološkega inštituta Ljubljana so v SBMS raka do sedaj odkrili pri okoli 40 ženskah, vendar število še ni dokončno, ker so nekatere ženske še v obravnavi. Stopnja odkrivanja raka je bila v letu 2021 primerljiva z odkrivanjem raka v letu prej.

Mamografija
profimedia
V Pomurju odkrili raka pri 40 ženskah, a število ni dokončno

Po podatkih Registra raka RS rak na dojki tvori petino vseh rakov pri ženskah v Sloveniji. Je najpogostejši ženski rak poleg nemelanomskega raka kože. Obolevnost za rakom na dojki narašča, v zadnjem desetletju (2009–2018) se je stopnja obolevnosti na 100.000 žensk vsako leto povečala v povprečju za dva odstotka in pol. Osemdeset odstotkov žensk zboli po 50. letu. V petletnem obdobju 2014–2018 je bila v Sloveniji največja obolevnost za rakom na dojki v obalno-kraški in zasavski regiji, najmanjša pa v koroški in pomurski. Za rakom na dojki zbolevajo tudi moški. V Sloveniji za to boleznijo povprečno letno zboli deset moških, v Pomurju manj kot eden (eden v desetih letih).

Z novo strategijo programa Dora 2021–2025 se uvajajo predvsem novosti na področju krepitve in trdnosti obstoječega presejalnega programa. Lani je prvič potekalo tudi strokovno srečanje Dorin dan, ki je bilo namenjeno predvsem zdravstvenim timom ginekologije in družinske medicine ter bo postalo tradicionalno letno srečanje. Eden od ciljev programa je, da se na podlagi objave novih mednarodnih dognanj na osnovi raziskav in priporočil, vključno z načrtom European Beating Cancer Plan, pripravi načrt za morebitno spremembo presejalne politike programa Dora najkasneje do konca leta 2025.



Glavni cilj programa pa tudi v prihodnje ostaja zmanjševanje umrljivosti zaradi raka na dojki v ciljni populaciji žensk med 50. in 69. letom za 30 odstotkov.


Tudi program Zora se izvaja nemoteno

Za razliko od nekaterih drugih preventivnih zdravstvenih dejavnosti program Zora tudi v času pandemije vse od maja 2020 dalje deluje neprekinjeno. In kljub vsem starim in novim pandemskim izzivom je bila v letu 2021 udeležba žensk v programu Zora podobna kot pred pandemijo covida-19.

Ob letošnjem Evropskem tednu boja proti raku materničnega vratu ženske pozivajo: 

- Ne odlašajte s preventivnim pregledom z brisom materničnega vratu pri svojem izbranem osebnem ginekologu. Če ste stare med 20 in 64 let in je od zadnjega pregleda minilo tri leta ali več, se naročite na pregled same. Odzovite se na vabilo, če ga prejmete. V Sloveniji letno odkrijejo in uspešno zdravijo okrog 1.600 predrakavih sprememb materničnega vratu visoke stopnje in s tem učinkovito preprečujemo nastanek raka materničnega vratu. 

- Še posebej k rednim presejalnim pregledom Zora pozivajo mlade ženske v starosti 20−39 let, pri katerih smo v letu 2021 odkrili okrog 6−7 % manj predrakavih sprememb materničnega vratu visoke stopnje (CIN2+) kot v času pred pandemijo. 

- Ne odlašajte s klicem izbranemu osebnemu ginekologu, če posumite, da imate znake, sumljive za raka materničnega vratu. Rak, odkrit v začetnem stadiju, je zelo dobro ozdravljiv in ženska lahko po zdravljenju živi polno življenje.

Namen preventivnega programa Zora je zmanjšati zbolevnost in umrljivost za rakom materničnega vratu (RMV) v Sloveniji.

mamografija rak-na-dojkah