vestnik

Lendava ima novo poročno dvorano

Majda Horvat, 19. 12. 2019
Zmago Rajbar, Rajbar photography
Poročna slavje. Slika je simbolična.
Aktualno

Obnova stala 35 tisoč evrov brez davka, denar zagotovilo ministrstvo za javno upravo.

Letošnja obnova in energetska sanacija stavbe lendavske upravne enote sta zajemali zgolj manjšo obnovo sejne dvorane, in sicer zamenjavo oken ter znižanje stropa zaradi inštalacij. Proti koncu obnovitvenih del pa so ugotavljali, da takšna rešitev ni najboljša. Zato so prepričali ministrstvo za javno upravo, ki se je po večkratnem odlaganju lotilo obnove petdeset let stare stavbe, da bi bilo dobro hkrati obnoviti vse prostore v stavbi. Konec marca se je tako začel postopek izbire izvajalcev tudi za obnovo nekdanje sejne dvorane. »Prostor je zdaj prvenstveno namenjen sklepanju zakonskih zvez, s tem pa smo rešili tudi problem poročne dvorane, ki je bila doslej v prostorih nekdanje obrtne zadruge Lindau v Glavni ulici v Lendavi in smo jo imeli brezplačno v uporabi. Ker nismo bili njeni lastniki, se v obnovo deset let ni vlagalo, problem pa so bili tudi sanitarni prostori in prostor za pripravo na poroko. Sami lastnega denarja za obnovo nismo imeli, z občino kot lastnico dvorane pa se tudi nismo mogli dogovoriti o tem, zato smo se odločili za ureditev prostora v naši stavbi,« je povedala Štefanija Hozjan, v. d. načelnika Upravne enote Lendava.


S prvim oktobrom je postala obnovljena dvorana uradni prostor za sklepanje zakonskih zvez, uporabljali pa jo bodo tudi za izobraževanja in seminarje, saj je dvorana tudi ustrezno opremljena. Obnova poročne dvorane je stala 35 tisoč evrov brez davka, denar je zagotovilo ministrstvo za javno upravo, dostop vanjo pa je z dvigalom omogočen tudi invalidnim osebam. Ob tem spomnimo, da je obnova celotne stavbe stala milijon in 400 tisoč evrov, denar pa je zagotovila Evropska unija in država.

Do konca oktobra 50 porok

Do konca oktobra letos je bilo na območju UE Lendava 50 porok, od tega deset zunaj uradnih prostorov. Največ porok, 20, je bilo v Lendavi, deset v Črenšovcih in Odrancih, sedem v Dobrovniku, dve v Turnišču in ena v Veliki Polani. V novi poročni dvorani v Lendavi je bila doslej ena poroka, šest pa jih je že napovedanih. UE Lendava je imela v letu 2018 skupaj 59 porok.

poroka dvorana lendava