vestnik

Lendava: Vse dobro se skriva v malih mestih

A. Nana Rituper Rodež, 30. 12. 2019
A. Nana Rituper Rodež
V Lendavi predstavili kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture 2025.
Aktualno

V Mestni hiši v Lendavi so tik preden so zajetno dokumentacijo odpeljali v Ljubljano na Ministrstvo za kulturo, predstavili pripravo vloge za kandidaturo Lendave za naziv Evropska prestolnico kulture 2025 (EPK 2025). S trdim delom in veliko pozitivne energije jim je, kot smo slišali, uspelo tik pred zdajci, saj je bilo potrebno vlogo oddati do 31. decembra. Po tem, ko so v Lendavi ostali bosi, saj so snovalci vloge in programski svet prekinili sodelovanje, so se tega lotili sami in nadaljevali začeto pot.

Janez Magyar, župan občine Lendava, je sestavil ožjo skupino, v kateri so poleg njega in sodelavcev z občine še Katjuša Kranjc, Matej Fišer, Janez Balažic in Peter Tomaž Dobrila, ki so na podlagi pridobljenih idej izluščili najboljše in zasnovali program za kandidaturo, s katero želijo prepričati komisijo. Kakšen je program in vsebina vloge, ostaja skrivnost, tako kot je skrivnost finančna konstrukcija, saj o tem župan in njegova ekipa, niso želeli podrobneje govoriti.

epk2025, lendava, evropska-prestolnica-kulture, janez-magyar
A. Nana Rituper Rodež
V Lendavi predstavili kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Razložil pa je, da so hoteli v programu videti ljudi in postaviti take temelje, s pomočjo katerih bo kandidatura uspešna in bo Lendava tudi živela. Da bi jim to uspelo in da bi dobili prave ideje so k sodelovanju povabili mnoge posameznike, ki v Lendavi živijo, ki so se tu rodili, ustvarjajo in delujejo druge in vse tiste, ki to mesto in širšo okolico radi obiščejo ali želijo Lendavi dobro. Odzvalo se je okoli 50 posameznikov, pesnikov pisateljev, arheologov, arhitektov, igralcev, znanstvenikov in drugih intelektualcev, ki so s svojimi predlogi in idejami prispevali kar nekaj ključnih tem, ki so jih v prijavnem gradivu upoštevali in jih vključili.

Vloge za kandidaturo Lendave, ki je obsegala kar precej zajetnih map, niso razkrili, je pa arhitektka Katjuša Krajnc, predstavila, kako je ožja skupina oblikovala skupno vizijo. »To nam ne bi uspelo brez pomoči mnogih in vsaj kakšnih 50 idej, ki so nam jih posredovali različni posamezniki ter nam s tem pomagali razumeti, kaj Lendava ima in kaj želim v tem programu imeti. Pri kandidaturi so upoštevali vse smernice Evropske unije in ideje, ki so vzniknile v  tem prostoru, prav tako so kandidaturo uskladili Lokalnim programom za kulturo 2017 – 2025, ki ga je Občina Lendava sprejela leta 2017

epk2025, lendava, evropska-prestolnica-kulture, janez-magyar
A. Nana Rituper Rodež
V Lendavi predstavili kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Lendava je najmanjša mesto, ki kandidira za naziv Evropske prestolnice kulture, kljub svoji majhnosti, pa je kulturno izjemno bogata in lahko povsem enakovredna z ostalimi večjimi mesti.

Hkrati je Lendava v svoji kandidaturi dokazala svojo moč povezovanja tako v regiji, kot izven meja, pri čemer se je vključila cela vrsta evropskih regij in tako je Lendava edina kandidatka, ki načrtuje, da bi se dogodki in prireditve odvijale na različnih mestih v štirih državah. Tudi to je naša prednost, še pravi Kranjčeva in zaključi, da se vse dobro skriva v malih stvareh, in v malih mestih.

5155c4d8590615c37ade585bd6f1ebe3
Jože Gabor
poletna muzejska noč, Lendava, Galerija-muzej Lendava

Rezultati, katero med šestimi slovenskimi občinami, ki kandidirajo za EPK 2025 bodo izbrali in jim podelili naziv Evropska prestolnica kulture 2025, naj bi bili znani enkrat januarja, župan pa upa, da bodo izbirali po vsebinah in programu in ne politično. Takrat bi naj tudi v Lendavi podrobneje predstavili program, ki ga je na podlagi idej zasnovala ožja programska skupina skupina.

A. Nana Rituper Rodež
Hundertwasser, Hasagawa, Galerija- Muzej Lendava
epk-2025 lendava vlogakandidature janez-magyar