vestnik

Lendavskemu županu očitajo politično kadrovanje in pritiske

Majda Horvat, 2. 4. 2021
Marina Vrbnjak
»Ostro zavračam vse insinuacije in morebitne konstrukte, da bi kakor koli vplival na postopek imenovanja nove vodje območne izpostave JSKD v Lendavi ali da bi dajal navodila članom sveta območne izpostave pri dajanju mnenja za kandidatko Rozino Nemec,« pravi lendavski župan Janez Magyar.
Aktualno

Janez Magyar očitke o vplivanju na postopek izbire vodje območne izpostave JSKD Lendava ostro zavrača. Neizbrana kandidatka ni imela možnosti zaradi neznanja madžarskega jezika

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je 18. novembra lani objavil razpis za prosto delovno mesto vodje območne izpostave JSKD v Lendavi. To se je sprostilo z odhodom Janje Magdič v pokoj, njen naslednik ali naslednica pa bi začel delati 1. februarja letos. Toda postopek še vedno ni končan, so nam v imenu JSKD sporočili iz družbe Kreativna baza, zato v zvezi z imenovanjem ne dajejo informacij. Kdaj naj bi bil postopek končan, niso navedli, prav tako ne, ali bodo takrat odgovorili na naša novinarska vprašanja, ki se nanašajo tudi na mnenje sveta lendavske območne izpostave (OI) za eno od kandidatk.

Mnenje za kandidatko s seje sveta, ki je ni bilo
Postopek je vzbudil pozornost zaradi pozitivnega mnenja sveta OI za kandidatko Rozino Nemec, tudi podžupanjo Občine Lendava, ki naj bi ga člani sveta sprejeli na korespondenčni seji. Ko pa so v Ljubljani zahtevali, da se mnenju doda še zapisnik seje, na kateri so člani sveta OI odločali, se je razkrilo, da seje v resnici ni bilo. Kdo je pisno izjavo sestavil in samovoljno poslal v Ljubljano? Pod spornim mnenjem je bila podpisana predsednica sveta Ivanka Tompa, ki pa se od celotnega dogajanja ograjuje in je že tudi odstopila s položaja predsednice. Kot je izjavila, zato ker so se zadeve vodile mimo njene volje in ker je osem let uspešno vodila svet, katerega članica sicer ostaja. Bilo pa bi tudi neetično, še pove, da bi na položaju ostala.

rozinanemec
Občina Lendava
Rozina Nemec je v sredini.

Zaradi sporno izvedenega pridobivanja mnenja je Metka Šošterič, v. d. direktorja JSKD, poslala pooblastilo koordinatorici JSKD za Pomurje Miri Rebernik Žižek, da skliče svet območne izpostave z namenom, da ta sprejme mnenje za izbrano kandidatko, ker da je postopek imenovanja zastal. Seja je bila 8. marca, na seji pa so člani OI ponovno dajali mnenje samo za Nemčevo, ne pa tudi za Klavdijo Žabot, ki je med sedmimi prijavljenimi na razpis prav tako prišla v ožji izbor. Na seji je bilo šest članov od skupaj devetih, in ker Nemčeva, ki je prav tako članica sveta, ni glasovala, je njeno kandidaturo podprlo preostalih pet.

Zakaj samo Nemčeva?
»Svet nima nobenega vpliva na to, katero kandidatko direktor izbere,« je poudarila Rebernik Žižkova. V pristojnosti sveta je samo, da po zaprosilu direktorja JSKD za izbrano kandidatko da mnenje. Pojasnila je še, da so zaprosilo direktorja JSKD, da svet OI sprejme mnenje o izbrani kandidatki, torej Nemčevi, našli med prejeto pošto, ta dokument pa je bil poslan na naslov lendavske OI 31. januarja. V njem je bilo navedeno, da je komisija za izvedbo razgovorov izmed dveh kandidatk, ki sta izpolnjevali pogoje, direktorju JSKD predlagala izbor Rozine Nemec. »Zakaj ravno ta kandidatka in ne Klavdija Žabot, je najbolje, da vprašate v Ljubljani,« je povedala Rebernik Žižkova.

Težava v Lendavi je bila ta, še pove Rebernik Žižkova, da sta se Janja Magdič kot vodja izpostave in Danijela Hozjan, ki je to funkcijo prevzela začasno kot vršilka dolžnosti, upokojili, pisarna pa je bila zaprta. Zaprosilo direktorja je članom sveta poslala sama.

ec9cb97d44773b7fa0c7dec8097a63d7
Nataša Juhnov
»Zakaj ravno ta kandidatka in ne Klavdija Žabot, je najbolje, da vprašate v Ljubljani,« je povedala Mira Rebernik Žižek.

Prav tako je pristojne v Ljubljani opozorila, da postopek imenovanja traja predolgo. »Ni mi vseeno, da območna izpostava tako dolgo ne deluje in da smo jo zapečatili. Kot koordinatorica za Pomurje sicer pošiljam razpise društvom na lendavskem območju, to pa je tudi vse, kar lahko storim. Za kaj drugega nimam pooblastila.«

Očitek političnega kadrovanja in pritiska


Kornelija Baša, članica sveta OI, pravi, da so se v postopku imenovanja vodje JSKD OI Lendava zgodile resne nepravilnosti. Ponarejeno mnenje o izbrani kandidatki s korespondenčne seje sveta OI, ki naj bi potekala med 25. in 27. januarjem (torej še preden je bilo zaprosilo direktorja o izbrani kandidatki poslano v Lendavo), je po mnenju Baševe kaznivo dejanje ponarejanja uradnih listin. Kdo je za to odgovoren, se ni raziskovalo.
Prav tako pri izbiri najprimernejše kandidatke niso bila upoštevana merila strokovnosti in kompetentnosti. Baševa je še poudarila, da je najmanj trikrat prosila Miro Rebernik Žižek, naj pošlje članom sveta mnenje direktorja JSKD, na osnovi katerih kriterijev je predlagal izbrano kandidatko v potrditev članom sveta. »Imam le odgovor, da je moje vprašanje, prošnjo poslala v Ljubljano, a z nobenega naslova ni odgovora,« je povedala Baševa. »Izogibanje izročitvi strokovnega mnenja direktorja kaže na politično kadrovanje in pritiske, za kar obstajajo tudi dokazi,« je še poudarila.

kornelija-basa
Osebni arhiv
Kornelija Baša, članica sveta OI, pravi, da so se v postopku imenovanja vodje JSKD OI Lendava zgodile resne nepravilnosti.

Župan je klical, a zaradi sofinanciranja
Na lokalni ravni naj bi se v postopek imenovanja vpletel lendavski župan Janez Magyar. »Ostro zavračam vse insinuacije in morebitne konstrukte, da bi kakor koli vplival na postopek imenovanja nove vodje območne izpostave JSKD v Lendavi ali da bi dajal navodila članom sveta območne izpostave pri dajanju mnenja za kandidatko Rozino Nemec,« je sporočil župan. Pojasnil pa je, da je nekdanji vodji izpostave, Janjo Magdič in Danijelo Hozjan, klical z namenom, da preveri, kdaj bo končan postopek imenovanja. To pa zato, ker je od tega odvisen podpis letne sofinancerske pogodbe, je še poudaril, kajti občinski proračun je bil sprejet že konec lanskega leta.

Znanje madžarskega jezika


Zahtevani pogoji po razpisu za prosto delovno mesto vodje izpostave so bili višješolska oziroma višja strokovna izobrazba družboslovne smeri, najmanj tri leta delovnih izkušenj na področju kulturnih dejavnosti, tekoče govorjenje in pisanje v slovenščini ter angleščini, na območju občin, kjer živi manjšina, pa je obvezno tudi znanje jezika narodne skupnosti. Nemčeva je po izobrazbi organizatorka socialne mreže, Žabotova profesorica nemščine in sociologije. »Edini kriterij iz razpisa, ki ga nisem izpolnjevala, je bilo znanje madžarskega jezika,« je prepričana Žabotova. Na razgovoru v Ljubljani, ki je bil decembra in na katerem je sodeloval še prejšnji direktor JSKD Marko Repnik, je Žabotova članom komisije povedala, da se je glede na končan študij nemščine in več opravljenih jezikovnih tečajev pripravljena naučiti tudi madžarsko. Upala je, da bo to zadostovalo, glede na to, da tudi doslej vodje lendavske izpostave niso obvladali aktivno madžarskega jezika.

jskd-lendava janez-magyar zaposlitev