vestnik

Na lestvici stotih najbogatejših Slovencev tudi štirje Pomurci

Vestnik.si, STA, 19. 11. 2020
Nataša Juhnov
Denar. Slika je simbolična.
Aktualno

Vsota premoženja sto najbogatejših Slovencev je letos za 50 milijonov evrov presegla dosedanji rekord iz leta 2018 in znašala skoraj 5,8 milijarde evrov.

Na vrhu lestvice stotih najbogatejših Slovencev, ki jo objavlja revija Manager, sedmo leto zapored vztrajata zakonca Iza Sia in Samo Login. Skupno premoženje najbogatejše stoterice znaša 5,8 milijarde evrov, kar je 147 milijonov evrov več kot lani. Prag za vstop na lestvico se je sicer znižal za šest odstotkov na 20,9 milijona evrov.

Prag za vstop na lestvico se je letos znižal, saj so nanjo zaradi novih dognanj uvrstili že prej premožne novince, podjetja v lasti najbogatejših so se izkazala za odporna proti koronakrizi, cene evropskih delnic, ki jih tudi uporabljajo pri vrednotenju, pa so v povprečju precej podobne tistim, kakršne so bile lansko jesen, so še pojasnili pri reviji Manager.

Lastnik vinske kleti Puklavec Family Wines Vladimir Puklavec
Osebni arhiv
Vladimir Puklavec.

37. mesto, 45,3 milijonov. Vladimir Puklavec je polovični lastnik holdinga Gasfin Group s krovno družbo Gasfin in investicijsko roko te družbe Gasfin Investments. Obe družbi imata sedež v Luksemburgu. Največja naložba skupine je 40-odstotni delež v TGE Gas Engineering. Podoben delež je imela tudi v TGE Marine Gas, ki projektira tankerje za tekoče pline. Ta družba je bila leta 2016 prodana za 175 milijonov evrov japonskemu ladjarju Mitsui Engineering and Shipbuilding, Gasfin je za svoj delež prejel 68 milijonov evrov kupnine. srednje velikih projektov plinske infrastrukture.Poleg tega je Puklavec sam v Sloveniji še 15-odstotni lastnik družbe Puklavec Family Wines Holding, preostali delež imata omenjena luksemburška holdinga. Premoženje Puklavca izvira iz družbe TGE Gas Engineering, ki jo je skupaj z dvema partnerjema ustanovil leta 1980 in jo nekaj let pozneje priključil energetskim multinacionalkam.

6992223b86efb5c59a591a86f598b1bc
Bernarda Balažic Peček
Iztok Lipnik

43. mesto, 36,6 milijonov. Iztok Lipnik je lastnik 30 odstotkov podjetja Elrad International, ki izdeluje elek­tronske sklope za končne izdelke na področju malih gospodinjskih aparatov, električnih orodij, bele tehnike in avtomobilske industrije. Skupina, ki zaposluje več kot 1.500 ljudi, je sicer v večinski lasti švicarske družbe Kona. Poleg tega je Iztok Lipnik še četrtinski lastnik proizvajalke elektronske opreme za motorna vozila Elrad WS, ki je lani ob 12,9 milijona evrov prihodkov ustvarila nekaj več kot 400 tisoč evrov dobička, približno tak dobiček ob šestih milijonih prihodkov pa ustvari tudi podjetje za izdelavo preciznih kovinskih izdelkov Dafra kontakt tehnologija, ki je prav tako v Lipnikovi četrtinski lasti. Skupina Elrad International ima hčerinske družbe v Srbiji, Hongkongu in na Kitajskem, od predlanskim njihova proizvodnja deluje tudi v Mehiki. Lani so znova ustvarili rekordne prihodke od prodaje, obsegali so skoraj 148 milijonov evrov, kar je za desetino več kot lepo prej.

09dc9b5503ed602ad68db76e1a544d5a
Branko Žunec
Stanko Polanič

49. mesto, 32,8 milijonov. Poslovni imperij, ki ga je zgradil Stanko Polanič skupaj s partnerjema Jožefom Horvatom in Antonom Ravničem, obsega gradbeni in kmetijski del. Gradbeno podjetje Pomgrad v Murski Soboti je naslednik nekdanjega socialističnega gradbenega podjetja Pomurje, v katerem je bil Polanič v osemdesetih letih direktor, šel pozneje na svoje in ga leta 1998 s partnerji prevzel »od zunaj«. Medtem ko so v letu 2018 izrazito presegli načrte, se to lani ni zgodilo. Čisti prihodki od prodaje so upadli za 34 odstotkov, na 118,6 milijona evrov. Vseeno pa so pod črto zabeležili več čistega dobička, ki je znašal 2,6 milijona evrov. Lani so sklenili kar nekaj večjih pogodb, največ pa bodo delali z Direkcijo RS za infrastrukturo. Lani so namreč z njimi podpisali za 82,7 milijona evrov pogodb. Gre za gradnjo odseka železniške proge Maribor–Pesnica.

4ee61709ef3a6680ca961993883b2a0c
Nataša Juhnov
Vladimir Karoly

56. mesto, 30,7 milijonov. Družina Karoly ima podjetje GMT, ki se ukvarja z uvozom, distribucijo in prodajo avtodelov ter je zastopnik za prodajo motornih olj znamke Castrol v Sloveniji, Srbiji, Bolgariji in na Hrvaškem. Vladimir Ka­roly je z ženo Ido GMT ustanovil leta 1992 v Murski Soboti, zdaj sta solastnici tudi hčeri in s simboličnim deležem zet Tomaž Gider, ki je prokurist. Leta 2014 so prevzeli družbo Adel, ki se ukvarja s prodajo avtodelov, lani pa še ljubljanskega tekmeca IST Avtodeli, ki na leto ustvari približno 13 milijonov evrov prihodka. Prihodki skupine GMT so lani znova zrasli za dobro desetino in prvič v zgodovini presegli 100 milijonov evrov. Ni pa jim uspelo povečati čistega dobička. Ta je znašal nekaj več kot 2,8 milijona evrov, kar je najmanj od leta 2010, odkar konsolidirajo podatke.

lestvica milijoni GMT polanič karoly puklavec