vestnik

Kopališče Murska Sobota: Bazeni napolnjeni z vodo, čaka se le še na ...

A. Nana Rituper Rodež, 7. 6. 2021
A. Nana Rituper Rodež
Tomislav Zrinski: "Škoda je v zamuditi vsak poletni dan, zato načrtujemo, da bi odprtje kopališča podaljšali v september."
Aktualno

Kopališče bo dlje časa odprto in se bo bolj prilagajalo vremenu.

Bazeni murskosoboškega letnega kopališča so že napolnjeni z vodo, čakajo le še na poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje o primernosti vode, predvsem pa lepše vreme in višje nočne temperature, in kopališče se lahko odpre, pove Tomislav Zrinski, direktor javnega podjetja Komunala Murska Sobota. Odprtje so načrtovali že 4. junija, a jim jo je zagodlo vreme, poleg tega je bil deževen še april, ko so začeli investicijska vzdrževalna dela in pripravo bazenov za novo kopalno sezono. »Dež nam je vzel veliko delovnih dni,« pove Zrinski, hkrati pa napove kar nekaj novosti.

Lani se je kopališče zaradi epidemije in slabega vremena odprlo šele 26. junija, kljub temu je bilo prodanih okoli 3500 vstopnic več kot leto prej, to je skupaj 27 tisoč.

Mestno letno kopališče, ki med mogočnimi drevesi Fazanerije kopalce sprejema že od leta 1935, ima danes štiri bazene. Bazeni, eden s stolpom, drugi s toboganom, ostajajo, kot so bili, saj bi bila v tem trenutku vse drugo prevelika investicija, čeprav razmišljajo tudi o tem. Za dodatno ponudbo in novosti bodo letos namenili 35 tisoč evrov, Mestna občina Murska Sobota (MOMS) pa za zagon in za investicijska vzdrževalna dela še dobrih 60 tisoč evrov. Med drugim bodo na novo uredili igrišče za ulično košarko, prenovili igrišča za odbojko na mivki, dopolnili bodo tudi gostinsko ponudbo s postavitvijo beach bara s peskom in nadstreška za druženje, ki bo primeren za praznovanja in večje skupine, ter postavili mobilne sanitarije za kopalce in goste lokala. Za zdaj ostaja odpiralni čas kopališča od 9. do 20. ure, zavedajo pa se, poudari direktor Komunale, da je letno kopališče živa stvar in je treba delovanje sproti prilagajati.

Več novosti je tudi v programskem delu. Medtem ko se bo kopališki del zaprl ob 20. uri, bo ob petkih in sobotah gostinski lokal odprt do 22. ure, poskrbeli bodo za glasbene dogodke, razmišljajo tudi o uvedbi nočnega kopanja. Dogajanje želijo čez dan popestriti z različnimi dejavnostmi, predvsem se bo po besedah direktorja več dogajalo med tednom, ne le ob koncih tedna, da bi tudi v teh dneh privabili več ljudi. Kopalcem se želijo približati tudi s spremenjenim sistemom vstopnic, poleg dnevnih in sezonskih so uvedli še različne pakete, tudi take, ki so prenosljivi v naslednjo sezono.

koplaišče-murska-sobota, tomislav-zrinski, kopališče
A. Nana Rituper Rodež
Če bi bilo vreme ugodnejše, bi bilo letno kopališče Murska Sobota že odprto.

Vsaj 30 tisoč obiskovalcev

Lani se je kopališče zaradi epidemije in tudi slabega vremena odprlo šele 26. junija, kljub temu je bilo prodanih okoli 3500 vstopnic več kot leto prej, to je skupaj 27 tisoč. K temu je pripomoglo tudi dejstvo, da otroci in mladi zaradi epidemije niso šli na zdravstveno letovanje in so več časa preživeli tudi na soboškem kopališču. Letos si želijo, pravi sogovornik, doseči vsaj 30 tisoč obiskovalcev.

Pri letošnji ponudbi sledijo tudi odgovorom ankete, ki so jo izvedli in bili nad odzivom presenečeni. Večina je pohvalila zelene površine in senco, urejenost bazenov in dostopne cene. Kopalci si želijo, da se kopališče odpre prej in da ima daljši odpiralni čas, čemur bodo skušali slediti, obljubi direktor. »Za poletje moraš biti pripravljen že konec maja, škoda je v letnem kopališču zamuditi vsak poletni dan, zato načrtujemo, da bi tudi odprtje kopališča podaljšali v september, če bo vreme primerno za kopanje in plavanje.«

Ima pa željo, da bi bilo v prihodnje kopališče oziroma vsaj kakšen bazen odprt še dlje. »Žal so bazeni med seboj hidravlično povezani, kar pomeni, da ne moremo imeti napolnjenega z vodo le enega bazena. Iščemo rešitev, naša ideja pa je, da bi ogrevali vodo v starem bazenu. S tem bi lahko ta del kopališča prej odprli in imeli dlje časa odprto, tudi zunaj sezone, morda še oktobra.«

Nedvomno bi bilo lažje, če bi imeli kopališče dolgoročno v upravljanju, zdaj pa se vsako leto znova prijavijo na razpis za upravljavca. Želeli bi, da bi se v prihodnje z MOMS dogovorili o dolgoročnem upravljanju bazenov, ker je tako lažje načrtovati in v kopališče vlagati, tako v infrastrukturo kot v vsebine. »Idej je veliko, ne gre pa vse naenkrat,« za konec pove Tomislav Zrinski.

kopališče murska-sobota