vestnik

Leto dni vojne v Ukrajini: Bankir, ki je obranil Kijev

Andrej Bedek, 24. 2. 2023
Profimedia
Denis Kirejev je nato kot eden od pogajalcev ukrajinske strani 28. februarja v Belorusiji sodeloval na prvem krogu pogajanj o prekinitvi ognja.
Aktualno

Vojne se še vedno pogosteje dobivajo v zaprtih prostorih kot na odprtem bojnem polju.

Kitajski filozof Sunzi je v 6. stoletju pred našim štetjem v Umetnosti vojne zapisal: »Razsvetljeni vladarji in dobri generali, ki so sposobni rekrutirati pametne ljudi kot vohune, so na dobri poti k velikim dosežkom.« Vohune je razvrstil v pet kategorij, na koncu pa ugotovil, da vsi delujejo za isti cilj – (s)poznati sovražnika. Cilji vohunjenja se od časov Sunzija niso spremenili. Zgodovinarji so prepričani, da je zbiranje obveščevalnih podatkov za prostitucijo drugi najstarejši poklic v zgodovini človeštva. Brskanje po zasebni korespondenci, prisluškovanje in prikrito nadzorovanje sovražnikov zasledimo že v starodavnih kulturah, vohuni so prav tako na delu v rusko-ukrajinski vojni.

Petega marca 2022 so na pločniku v središču Kijeva našli truplo moškega, ki je bil usmrčen s strelom v glavo. Šlo je za 45-letnega bankirja Denisa Kirejeva, ki so ga likvidirali pripadniki ukrajinske varnostne službe, imenovane SBU, ta je sporočila, da je bil Kirejev ustreljen, ker je vohunil za Rusijo. Takšna je bila prva informacija o aktivnostih in delovanju Kirejeva, zdaj pa se je dokončno razkrila ena doslej najbolj skrivnostnih vohunskih zgodb iz rusko-ukrajinske vojne. Glavni junak je prav omenjeni Kirejev. Po besedah ​​vodje ukrajinske vojaške obveščevalne agencije, znane kot GUR, generala Kirila Budanova, ni bil izdajalec, ampak je Ukrajincem priskrbel veliko podatkov iz ruskih krogov, ki so jim februarja 2022 pomagale pri uspešni obrambi glavnega mesta. »Če ne bi bilo Kirejeva, bi bil Kijev najverjetneje zaseden,« je podčrtal general.

Ko je Rusija začela kopičiti vojake na meji z Ukrajino, je Budanov poklical Kirejeva na sedež GUR in ga vprašal, ali bi se poskusil infiltrirati v rusko vojaško obveščevalno omrežje. Kirejev, govoril je ukrajinsko, rusko, francosko in angleško, je v svoji bančni karieri služboval v najrazličnejših poslovnih in bančnih strukturah: bil je nekdanji podpredsednik odbora Oschadbanke in član nadzornega odbora Ukreximbanke. Poslovno je med drugim sodeloval z bratoma Kljujev, ukrajinskima oligarhoma, ki sta milijonarja s tesnimi vezmi z nekdanjim, strmoglavljenim, proruskim ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem, ki je po majdanski revoluciji leta 2014 zbežal v Rusijo. Kirejev je prek njih vzpostavil tesne stike z Rusi. Ob dnevu ruske mornarice se je tako na Krimu družil z generali ruske armade.

Jeseni 2021, ko so ameriška vojska in različne obveščevalne agencije Ukrajino začele opozarjati na rusko grožnjo, je tudi Kirejev od svojih virov izvedel, da se Moskva pripravlja na napad. Osemnajstega februarja lani bi moral z ženo in sinom na smučanje v francoske Alpe, a je pri njem prevladal klic domovine. Pet dni kasneje, 23. februarja, je generalu Budanovu prinesel sveže obveščevalne podatke, da bo Vladimir Putin še isti dan izdal ukaz za invazijo na Ukrajino. »Kirejev je poznal tudi glavno točko napada,« danes razlaga Budanov. Štiriindvajsetega februarja ob 8. uri so nizkoleteči ruski jurišni helikopterji pripeljali vojake na letališče Antonov, nekaj kilometrov severno od Kijeva. Kremelj je nameraval zavzeti letališče za prevoz vojakov in opreme za napad na ukrajinsko prestolnico. Toda namig Kirejeva je Ukrajini dal nekaj dragocenih ur za premik enot, ki so se zoperstavile ruskemu napadu. Kijev nikoli ni padel v roke invazijskih sil.

Denis Kirejev je nato kot eden od pogajalcev ukrajinske strani 28. februarja v Belorusiji sodeloval na prvem krogu pogajanj o prekinitvi ognja. Ko so se Ukrajinci in Rusi 3. marca dogovorili o drugem krogu pogajanj, ga je Budanov ponovno prepričal, da se jih udeleži. Kirejev se je 5. marca odpeljal na kijevsko železniško postajo in svojim telesnim stražarjem povedal, da bi ga lahko med potjo aretirali. »Ne posredujte,« jim je naročil. Nekaj ​​trenutkov pozneje so ga aretirali in pridržali agenti SBU. Čez uro in pol so na kraj dogodka poklicali agente vojaške obveščevalne agencije GRU, ki so našli njegovo truplo. Ministrstvo za obrambo je po dogodku v objavi na facebooku potrdilo smrt Kirejeva, a sporočilo, da je bil ubit med opravljanjem dolžnosti, kot še druga dva uslužbenca ministrstva. »Umrli so, ko so branili Ukrajino, in njihovo dejanje nas je približalo zmagi. Heroji ne umirajo! Živijo, dokler se jih spominjamo,« so objavili na družbenem omrežju.

Denisa Kirejeva so nekaj dni po likvidaciji z vojaškimi častmi pokopali na kijevskem pokopališču Baikovo, med grobovi ukrajinskih junakov, predsednik Volodomir Zelenski pa je podpisal akt o podelitvi posmrtne medalje Kirejevu za »izjemno dolžnost pri obrambi državne suverenosti in državne varnosti«. Aprila je Zelenski odpustil vodjo SBU in več uslužbencev agencije zaradi umora Kirejeva in sodelovanja z Rusi ter jih začel kazensko preganjati. Sunzi je v Umetnosti vojne tudi zapisal: »Tajne operacije so v vojni bistvene. Na njih se vojska zanaša pri vsakem koraku.« Vojne se še vedno pogosteje dobivajo v zaprtih prostorih kot na odprtem bojnem polju.

vojna ukrajina kijev