vestnik

(DAIHEN VARSTROJ) Leto zaznamovala prilagajanja, na koncu uspeh

Majda Horvat, 4. 3. 2021
arhiv podjetja
V industrijskem segmentu bodo uvajali blagovno znamko OTC.
Aktualno

Verjetno so redke panoge, ki so v celoti ubežale učinkom pandemije, pravi Matjaž Vnuk, predsednik uprave družbe Daihen Varstroj iz Lendave. Na njihovo je najprej vplivalo dogajanje v Italiji, kjer so se zelo zgodaj pojavile motnje v dobavah, temu pa je hitro sledilo zapiranje Slovenije in okoliških držav.

»Najprej so bile motnje v oskrbi in nato v komercialnih potovanjih in potovanjih po državi in med državami na splošno. Smo pa v okrnjeni sestavi delali ves čas od marca 2020, le v enem oddelku smo za krajše obdobje popolnoma ustavili proizvodnjo zaradi motenj v dobavah,« pove predsednik uprave.

Motenj v poslovanju, ki so bile izrazite od marca do junija, v preostanku leta ni bilo mogoče v celoti nadomestiti, zato so lansko poslovno leto končali s približno 15-odstotno nižjo prodajo kot v letu 2019, a kljub temu dosegli soliden poslovni rezultat. K temu je pripomoglo izredno dobro sodelovanje celotnega tima, poudari predsednik uprave, saj so v zaostrenih in zelo specifičnih razmerah sodelavci postali še bolj povezani. Na solidni končni poslovni rezultat pa je vplivala še produktna kot tudi geografska razpršenost. To se je zdaj izkazalo kot prednost, poudari Vnuk.


Epidemija je najprej vplivala na prodajo na drobno zaradi zaprtja tehničnih trgov v širši regiji, a se je to hitro popravilo, ko so se te trgovine konec lanske pomladi povsod ponovno odpirale. »Na področju robotizacije smo imeli na začetku epidemije veliko naročil, kar je imelo za posledico veliko dela z organizacijo izvedbe tako v podjetju kot na terenu oziroma v drugih državah. Naša prednost je bila to, da nikoli niso bili vsi programi hkrati brez naročil, torej niso bile nikoli vse države v celoti popolnoma zaprte.«

daihenvarstroj21
Arhiv podjetja
Zaradi epidemije so v zaostrenih in specifičnih razmerah sodelavci postali še bolj povezani. Foto Arhiv podjetja

Prilagoditve in inovacije


V drugem valu pa je vse skupaj potekalo bolj normalno, a sta prišla v ospredje oteženo potovanje in dostop do novih kupcev. »A tudi to so naši prizadevni prodajniki uspešno reševali,« pove predsednik uprave družbe Daihen Varstroj.
So se pa tudi pri njih zaradi širjenja virusa prilagodili novim razmeram z uvedbo varovalnih ukrepov ter drugačno organizacijo dela tako v podjetju kot pri delu na terenu. «Pohvaliti moram sodelavce, da so zelo resno vzeli vse ukrepe in smo v vseh fazah obvladali razmere. Brez naših fantastičnih, izredno zavednih ljudi to ne bi šlo,» podčrta Vnuk.
Lani so uvedli tudi številne inovativne pristope pri organizaciji dela tako v podjetju kot na terenu, procese so digitalizirali in poenostavili, komunikacijo pa prilagodili. S kupci so se v veliki meri pogovarjali na videokonferencah, za delo na terenu pa uvajali daljinsko podporo. »Naši izdelki so tudi čedalje bolj plug & play, priključi in uporabljaj, spremenil se je tudi sistem šolanja,« pove predsednik uprave.

2eafd161dcb2c14d907d107fd8b8bfc8
Majda Horvat
Predsednik uprave Daihen Varstroj Matjaž Vnuk

Rezalnik s pospeškom 6 g
V podjetju so oktobra lani predstavili kupcem tudi dokončan projekt Fiber laser, CNC-napravo z izjemno zmogljivostjo. Razvili so jo v sodelovanju s strateškim partnerjem, katerega laserski rezalniki so tehnično v samem vrhu. Uporabljajo namreč najsodobnejši pristop pri zasnovi, programski opremi, oddaljeni diagnostiki in servisiranju ter so predvsem zaradi uporabe linearnih motorjev za pogon najhitrejši na svetu. »Gibanje portala dosega pospeške 6 g, kar je bilo do pred kratkim nepredstavljivo. Trgu lahko ponudimo tehnologijo, ki je v produktivnosti in ekonomičnosti ter natančnosti najboljša,« izjemen prodajni izdelek predstavi sogovornik.
V letošnjem letu v podjetju Daihen Varstroj načrtujejo nadaljnjo rast, uvajanje novih proizvodnih in prodajnih izdelkov ter v industrijskem segmentu uvajanje blagovne znamke OTC. Prav tako uvajajo naslednjo generacijo najboljših varilnih aparatov družine Welbee in s pomočjo robotizacije ter povezljivosti njihovo čim lažje delovanje.

Krepitev sodelovanja
Sodelovanje med slovensko državo in Daihnom je zgledno ves čas, lani februarja pa je v okviru Daihnovega obiska delegacija dveh slovenskih ministrstev tudi obiskala Japonsko z namenom krepitve vezi in gospodarskih stikov. Na njem so podrobneje predstavili načrte globalne korporacije v Evropi, od katere si obetajo v prihodnje podporo tudi pri aktivnostih v družbi Daihen Varstroj.

industrija daihen-varstroj